Zbog poskupljenja struje protesti u fabrikama širom FBiH, računi i do tri puta veći

E.M.
Autor/ica 17.12.2021. u 12:35

Izdvajamo

  • Direktori kompanija su kazali da se nadaju da će Vlada Federacije shvatiti sve posljedice koje proizilaze iz ovog nerazumnog zahtjeva Elektroprivrede i reagirati na pravi način kako bi se spriječilo uništavanje kompanija koje su vitalni pokretači privrede u Federaciji BH.

Povezani članci

Zbog poskupljenja struje protesti u fabrikama širom FBiH, računi i do tri puta veći

Zbog poskupljenja industrijske struje danas se održavaju mirni protesti u fabrikama širom Federacije BiH, a direktori kompanija su poručili da neće moći nastaviti poslovati ukoliko potpišu nove ugovore s Elektroprivredom.

Na najavljeno poskupljenje industrijske struje za više od sto posto ranije su ukazali iz kompanije ArcelorMittal, kada su kazali da zbog toga neće moći nastaviti proizvodnju te da će im biti potrebno razumijevanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i resornog ministarstva po tom pitanju.

“Mi godišnje trošimo 70 miliona KM struje i uz dodatnih 70 miliona KM nemamo svrhe da nastavimo proizvodnju. Ne možemo preživjeti. Nema nikakvog benefita da nastavimo biznis”, kazao je generalni direktor AMZ Nikhil Mehta ranije u obraćanju medijima.

U izjavi za Klix.ba danas tokom održanog protesta u ovoj kompaniji Mehta je naglasio da se Kompanija već suočava s rastom cijene koksnog uglja, koji predstavlja 50% troškova kompanije, a čija je cijena od početka godine porasla 4 puta, dok su cijene zemnog plina također u znatnom porastu.

“To bi dovelo do zaustavljanja rada fabrike na duži vremenski period, što bi imalo dugoročne posljedice za 2.300 radnih mjesta u ArcelorMittal Zenica, kao i najmanje 10.000 radnih mjesta u drugim firmama koje svoje poslovanje u velikoj mjeri zasnivaju na saradnji s ArcelorMittalom Zenica”, kazao je Mehta.

Među privrednim subjektima koji bi bili izuzetno pogođeni ovakvim razvojem događaja bile bi Željeznice Federacije i Željeznice RS, luka Ploče, banke te stotine drugih firmi širom Federacije i Bosne i Hercegovine.

Također, budući da je ArcelorMittal Zenica snabdjevač grada toplinskom energijom namijenjenom za grijanje grada, zaustavljanje naših postrojenja značilo bi i prestanak grijanja u gradu. U slučaju da ArcelorMittal Zenica nastavi raditi, enormno povećanje cijene električne energije neminovno bi dovelo do povećanja cijene grijanja za građane Zenice u skladu s tim.

S druge strane, ArcerloMittal iz Zenice je samo jedna od desetina kompanija, a protest se održava i u tešanjskoj Pobjedi. Direktor Pobjede Elvedin Ćosatović je u razgovoru za Klix.ba kazao da svi razgovori do sada nisu dali neke rezultate zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

“Svi dogovori i razgovori su se izjalovili. Imamo situaciju da cijena struje raste do 300 posto, a naši ukupni troškovi bi bili povećani za 150 posto. Sve bi nas ugrozilo, razumijemo stanje tržišta, ali imamo indolentan odnos prema nama privrednim subjektima koji smo bitni za razvoj privrede i BiH”, kazao je Ćosatović.

Dodao je da su u najvećoj mjeri usmjereni na izvoz te da korigovanje cijena na svjetskom tržištu nije toliko jednostavno, iako kupci razumiju situaciju.

“Ove ugovore ne možemo potpisati”, dodao je Ćosatović.

Kompanija Madi iz Tešnja četvrti je najveći potrošač struje u ZDK, a direktor ove firme Edin Jabandžić je kazao da će posljedice biti nesagledive te da još ne vide način ekonomske stabilnosti narednih godina.

“Ovo poskupljenje će donijeti nesagledive posljedice. Godišnje ćemo imati dodatni trošak na struju od oko dva miliona KM. Ovo će napraviti nestabilnosti u mnogin firmama, a mi još ne znamo kako prevazići sve to i kako napraviti ekonomski održivo poslovanje narednih godina”, izjavio je Jabandžić.

Direktori kompanija su kazali da se nadaju da će Vlada Federacije shvatiti sve posljedice koje proizilaze iz ovog nerazumnog zahtjeva Elektroprivrede i reagirati na pravi način kako bi se spriječilo uništavanje kompanija koje su vitalni pokretači privrede u Federaciji BH.

Klix.ba

E.M.
Autor/ica 17.12.2021. u 12:35