U Bosanskom Novom utvrđeno da su uneseni popunjeni listići, uhapšeno pet članova biračkog odbora

tačno.net
Autor/ica 2.10.2022. u 11:49

U Bosanskom Novom utvrđeno da su uneseni popunjeni listići, uhapšeno pet članova biračkog odbora

Foto: Armin Durgut/Pixsell

Nakon što je utvrđeno da su na birališta u mjestu Hozići u Bosanskom Novom doneseni popunjeni listići za sve nivoe vlasti, Općinska izborna komisija (OIK) je smijenila birački odbor, a ubrzo je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić u koordinaciji sa glavnim tužiocem OJT Prijedor Mladenom Mitrovićem, dao naredbu MUP-u RS da liše slobode pet osoba iz Bosanskog Novog zbog sumnje na zloupotrebu. 

Kako piše portal Klix.ba, izborni proces jutros nije počeo na jednom od biračkih mjesta u Bosanskom Novom zbog sumnje na tešku povredu Izbornog zakona BiH. Naime, kako je potvrđeno iz OIK-a primijećeno je da su doneseni popunjeni glasački listići.

Na biračko mjesto je stigla Općinska izborna komisija koja je utvrdila nepravilnosti i imenovala novi birački odbor koji bi nakon utvrđivanja stanja trebalo da odluči o početku glasanja na ovom biralištu.

O svemu je obaviještena Centralna izborna komisija BiH, policija i tužilaštvo. Na biračko mjesto su stigli i pripadnici policije koji utvrđuju postojanje krivičnog djela, međutim ne mogu iznositi više informacija o tome ko je donio glasačke listiće i šta se dogodilo.

Dodavanje popunjenih glasačkih listića u kutije je način izborne krađe koji je dobro oproban u godinama iza nas. Uglavnom u tome učestvuju članovi biračkih odbora koje postavljaju različite političke opcije. Oni popunjene listiće dobiju i pripreme ranije, a na dan izbora zatim pronađu način da ih dodaju u kutiju.

Riječ je o krivičnom djelu koje je teško utvrditi tokom nadgledanja izbornog procesa s obzirom na to da se prilikom pregleda sve čini regularno. Jedini način da se ovo spriječi jeste ukoliko prisutni primijete i prijave ubacivanje više popunjenih listića.

Uhapšeno pet članova biračkog odbora 

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić je u koordinaciji sa glavnim tužiocem OJT Prijedor Mladenom Mitrovićem, dao naredbu MUP-u RS da liše slobode pet osoba iz Bosanskog Novog, prenosi portal Klix.ba.

Ove osobe su identifikovane kao povezane sa nezakonitostima u vezi izborne procedure, odnosno donošenjem velike količine popunjenih izbornih listića, na biračko mjesto.

O tome je prvo izvijestila Koalicija “Pod lupom” koji su istakli da su na biračko mjesto u Hozićima donesena dva toma popunjenih glasačkih listića za sve tri nivoa vlasti.

S obzirom na to da je među izbornim listićima bilo i glasačkih listića za izbore na nivou države Bosne i Hercegovine, kao i entiteta, koordinirano su djelovali Tužilaštvo BiH i OJT Prijedor.

U zajedničkim aktivnostima dogovoreno je da će osobe koje su lišene slobode u zakonskom roku biti predate Tužilaštvu Bosne i ercegovine.

U koordinaciji sa Centralnom izbornom komisijom, bit će dogovorene potrebne aktivnosti kako bi se na navedenom biralištu relizovao zakonit izborni proces. Iz Općinske izborne komisije su kazali kako su postavili nove članove biračkog odbora, međutim kako je naglasio predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović, vjerovatno će utvrditi da se izbori odgode na ovom biračkom mjestu.

On navodi kako na ovom mjestu glasa ukupno 465 birača, a da je doneseno po 50 popunjenih listića za svaki nivo vlasti.

tačno.net
Autor/ica 2.10.2022. u 11:49