Zašto HDZ u proceduru šalje prijedlog izmjena izbornog zakona, ako znaju da neće proći

S.H.
Autor/ica 25.4.2022. u 10:39

Izdvajamo

  • Jedna mogućnost je da HDZ svojim prijedlogom, koji se razmatra po hitnom postupku, želi alibi kako ne bi podržao ni prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koji je na dnevnom redu u srijedu. Treba istaći da su sve stranke u toku pregovora bile saglasne za tehničke izmjene zakona, koje se odnose na uvođenja skenera, elektronski nadzor, načina imenovanje biračkih odbora, definisanja govora mržnje, finansiranje izborne kampanje i izbora, pitanje izbornih jedinica i broja mandata odnosno duplih funkcija.

Povezani članci

Zašto HDZ u proceduru šalje prijedlog izmjena izbornog zakona, ako znaju da neće proći

Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Svi dosadašnji pregovori za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine su propali. Stavovi su u pojedinim segmentima približen, ali dogovora nema. Međutim HDZ ne odustaje od izmjena zakona.

Centralna izborna komisija (CIK) u prvoj sedmici maja će raspisati Opće izbore za 2. oktobar. U takvim okolnostima HDZ u Parlament upućuje svoj prijedlog za izmjene izbornog zakona, iako su i sami svjesni da to neće proći.

Ni predsjednik HDZ-a Dragan Čović nije bio previše optimističan kada je u prošli petak najavio da je njegova stranka u proceduru poslala svoj prijedlog za Izborni zakon BiH. Pa zašto to onda rade?

Procedura usvajanja zakona uglavnom ide redoslijedom da prijedloge zakona prvo razmatra Predstavnički, a potom Dom naroda. Međutim to nije pravilo i sasvim je legitimno ići i drugim putem. HDZ je svoj prijedlog prvo poslao u Dom naroda. Zašto?Pretpostavka je da vjeruju da će u tom Domu dobiti podršku za svoj prijedlog.

Ako računaju na podršku SNSD-ovih delegata, koju će dobiti onda će prijedlog izmjena Izbornog zakona u Domu naroda proći jer će imati entitetsku i opću većinu. Međutim, prijedlog onda ide u Predstavnički dom gdje HDZ neće dobiti podršku da bi se zakon usvojio. Pa zašto onda HDZ ide u ovu političku egzibiciju.

U dva dana dva prijedloga

U dva dana (26. i 27. aprila) Parlament BiH razmatrat će dva prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH. Jedan je spomenuti HDZ-ov u Domu naroda, a drugi je prijedlog više stranaka u Predstavničkom domu koji se odnosi na tehničke izmjene izbornog zakona.

Jedna mogućnost je da HDZ svojim prijedlogom, koji se razmatra po hitnom postupku, želi alibi kako ne bi podržao ni prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koji je na dnevnom redu u srijedu. Treba istaći da su sve stranke u toku pregovora bile saglasne za tehničke izmjene zakona, koje se odnose na uvođenja skenera, elektronski nadzor, načina imenovanje biračkih odbora, definisanja govora mržnje, finansiranje izborne kampanje i izbora, pitanje izbornih jedinica i broja mandata odnosno duplih funkcija.

Ranije je HDZ imao stav da bez političkih izmjena nema ni tehničkih. S druge strane HDZ je i u svom prijedlogu uvrstio dio o tehničkim izmjenama pa će im vjerovatno i to biti izgovor da nisu protiv tehničkih izmjena, ali da jednostavno sve žele u paketu.

Drugi ugao je da HDZ ovim potezom želi poslati poruku strancima da žele dogovor i da izbori ne mogu biti raspisani početkom maja jer prema tumačenju HDZ-a nema uslova.

I u svakom scenariju najvjerovatniji ishod će biti da nijedan prijedlog u konačnici neće biti usvojen, niti HDZ-ov niti prijedlg u Predstavničkom domu za tehničke izmjene izbornog zakona.

Klix.ba

S.H.
Autor/ica 25.4.2022. u 10:39