«WHAT IS EUROPE» SCENE MESS NAJBOLJA NA MIT FESTIVALU U CRNOJ GORI

tačno.net
Autor/ica 4.10.2017. u 09:52

«WHAT IS EUROPE» SCENE MESS NAJBOLJA NA MIT FESTIVALU U CRNOJ GORI

“What is Europe” Scene MESS je, po ocjeni publike, najbolja predstava na upravo završenom MIT festivalu na Cetinju. Riječ je o djelu Andraša Urbana nastalom po motivima Laszla Vegela u dramaturgiji Bojane Vidosavljević. U predstavi igraju Benjamin Bajramović, Amar Čustović, Dženana Džanić, Mirna Kreso, Sanin Milavić, Vedrana Seksan.

“Posebno zadovoljstvo nam jepublika MIT festivala, koja je svojim prisustvom, stavovima, osjećanjima i razmišljanjima, podigla ovaj festival na viši nivo. Stav publike da je ‘What is Europe’ najbolja predstava festivala, je stav publike kojoj je potrebna istina, kvalitet, hrabrost, promjena, bolje društvo, bez kozmetike u kulturi, i bez uljepšavanja i navikavanja na površne i komercijalne standarde kulture, društva, pozorišta. Mišljenje publike je upravo i mišljenje koje gajimo u Zetskom domu, uporno se trudeći već četri sezone, a nastavak tek slijedi. Hvala publici MIT-a, vidimo se na jubilarnom V MIT Festivalu- maj 2018”, riječi su Lidije Dedović, umjetničke direktorke Kraljevskog pozorišta na Cetinju, gdje je MIT održan od 14. do 28. septembra.

Na Montenegro International Theatre Festivalu iz Makedonije su igrala tri komada: „Trudna priča“ Teatra „Komedija“ iz Skoplja, u režiji crnogorske rediteljke i umjetničke direktorke „Zetskog doma“ Lidije Dedović, „Otelo“ Naroden teatra iz Bitole, u režiji Dijega de Bree i „Lepeza“, u režiji Blagoja MicevskogZagrebačko kazalište mladih nastupilo je sa „Velikom bilježnicom“ Edvina Liverića. Bosnu i Hercegovinu predstavljale su dvije predstave nastale u produkciji Scene MESS: „Kokoš“ u režiji Selme Spahić i „What is Europe“ u režiji Andraša Urbana, dok su teatri iz Evrope bili predstavljeni kroz italijansko-belgijsku koprodukciju „Anti-gone“ u režiji Sandra Mebelinija.

tačno.net
Autor/ica 4.10.2017. u 09:52