Von der Leyen: Ukrajina je bliže EU od balkanskih država, ali BiH trebamo priznati napredak

S.Š.U.
Autor/ica 21.6.2022. u 14:38

Von der Leyen: Ukrajina je bliže EU od balkanskih država, ali BiH trebamo priznati napredak

Foto: DW/Zhan Cheng

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen za austrijski list Wiener Zeitung govorila je o proširenju EU, Ukrajini i BiH, te dodjeljivanju statusa kandidata balkanskim državama.

Von der Leyen mjesecima vodi kampanju koja bi omogućila Ukrajini da bude bolje povezana sa EU. To je rezultiralo i službenom preporukom Evropske komisije da se Ukrajini dodijeli status kandidata za pristupanje EU, o čemu će Evropsko vijeće raspravljati ove sedmice.

“Proces pristupanja zavisi od napretka. U rukama je zemlje kandidata koliko će se proces odvijati brzo. Na primjer, Slovačka je učinila sve što je mogla da provede neophodne reforme i pet godina kasnije postala je članica. Turska je sada dalje od toga nego što je bila”, komentirala je Von der Leyen.

Kazala je kako je njen utisak o Ukrajincima taj da su kao narod veoma motivirani i ujedinjeni u želji da se pridruže EU. Istakla je kako joj je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao da je to iz razloga što je članstvo u bloku važno za državu i demokratske procese.

Zbog dugih čekanja na dodjeljivanje kandidatskog statusa državama koje se žele pridružiti EU, nedavno je Austrija dala prijedlog da se cijeli proces pristupanja reformira kako države ne bi predugo čekale na članstvo.

Predsjednica Evropske komisije u potpunosti je sigurna da će biti donesena pozitivna odluka o dodjeljivanju Ukrajini statusa države kandidatkinje za članstvo u EU, iako bi se trebali posmatrati kao odvojeni procesi namjera pridruživanja i potencijalni krug prošairenja.

“Gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana su više napredovale u odnosu na Ukrajinu. Zaista se nadam da možemo naći rješenje, da konačno možemo održati obećanje i započeti pregovore. Bosna i Hercegovina, na primjer, može odmah započeti pristupne pregovore ako se ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka tamo, trebali bismo to priznati”, istakla je Von der Leyen.

Mišljenja je i da Srbija treba odlučiti “na kojoj strani želi da bude”, ali da su EU potrebni jasni dokazi da ta država dijeli evropske vrijednosti poput vladavine prava i demokratije, kao i da se protivi ruskoj invaziji.

klix.ba

S.Š.U.
Autor/ica 21.6.2022. u 14:38