Novinarka Jašarević : Dodik je definitivno prešao crvenu liniju

 Suzana Stambol
Autor/ica 2.10.2021. u 09:03

Novinarka Jašarević : Dodik je definitivno prešao crvenu liniju

Dugogodišnju novinarku TV BN, Slađanu Jašerević brutalno je izvrijeđao, a njenu medijsku kuću optužio za kreiranje afere „Kisik“, igranje ljudskim životima, te izdaju Republike Srpske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na jučerašnjoj konferenciji za novinare, u 15 minuta monologa.

Prije nego je novinarka Jašarević postavila pitanje, reagovala je na Dodikov verbalni napad.

“Ovo je posljednji put da se tako obraćate kada je u pitanju BN televizija. Gospodine Dodik, ja sam član porodice poginulog borca, dok ste vi švercovali cigarete. Da se više niste usudili. Vi ćete meni reći da sam ja izdjanik. Vi ste jedan obični švercer i ratni profiter! Vi gulite ovaj narod, da vas je sramota”, kazala je Jašarević i napustila press konferenciju.

Uslijedila je reakcija Milorada Dodika: „Vidite da BN nije normalna televizija. Ti si veliki izdajnik kao i tvoja kuća. Najveći zlotvor za Republiku Srpsku je BN televizija”.

Jašarević: Dodik odavno crta metu na čelo novinara BN televizije

Slađana Jašarević za N1 je kazala da se osjećala užasno jer je Milorad Dodik definitivno prešao crvenu liniju.

“Nije prvi put da on napada BN televiziju, ali iz dana u dan njegove laži su sve monstruoznije“, kaže Jašarević. “Odavno on crta metu na čelo nas zaposlenih u BN televiziji. Podsjećam da je kolega Vladimir Kovačević brutalno pretučen nakon Dodikovih laži iznesenih u vezi našeg izvještavanja o aktivnostima grupe ‘Pravda za Davida”. Ko može garantovati da sutra neće neki njegov ‘fan’ li sljedbenik uraditi to isto nekom od nas ili napasti na našu djecu?“, ističe za N1 Slađana Jašarević.

Njena reakcije bila je javno vrlo direktna i žestoka, pred ostalim kolegama, nakon uvreda člana Predsjedništva BiH.

“To je bio jedini način da se konačno ‘obračunam’ sa njim i njegovim bezobrazlukom. Sve što sam rekla tačno je. Javna je tajna, a postoje i dokazi, da je Milorad Dodik ratni profiter. To što nije procesuiran i osuđen, na šta se on poziva u svojoj odbrani, samo govori u kakvoj zemlji živimo“, kaže za N1 novinarka Jašarević.

„Niko od kolega nije reagovao, neki su ga i podržali“

Zanimljivo i gotovo uobičajeno je postalo da gotovo niko od kolega ne reaguje kada Dodika napada i ponižava novinare.

„Na samoj pres konferenciji niko od kolega nije reagovao, čak šta više neki su ga i podržali, što se jasno može čuti u nastavku pres konferencije. Nakon toga, to veče i sutradan, dobila sam podršku mnogih kolega što javno, što u privatnom razgovoru. Izostanak oštrije reakcije na verbalni napad, ne samo na mene nego i na bilo kojeg kolegu, sigurno daje prećutnu dozvolu i saglasnost Dodiku, ali i ostalima, da se tako ponašaju prema novinarima. Što se mene tiče nikada i nikome neću dozvoliti da me ‘gazi’ i staću uvijek u odbranu kolega. Oni koji misle i rade drugačije, iz bilo kojeg razloga, neka se samo zapitaju šta će biti kada oni dođu na red? Da li će tad njih neko zaštiti?“, pita Jašarević.

Za N1 navodi da ne osjeća strah nakon izgovorenih riječi upućenih članu Predsjedništva, između ostalog, da je bio “švercer i ratni profiter”.

„Mene nije tako lako uplašiti. Sposobna sam da se zaštitim od bilo kojeg napada, a iza mene stoji moja porodica, kuća u kojoj radim, ali i ogroman broj sugrađana koji su mi dali podršku i što mi je izuzetna čast. Ipak mogu da razumijem kolege koje su uplašene i za sebe i za svoje porodice, jer od Dodika i njegovih sljedbenika svašta se može očekivati“, rekla je Slađana Jašarević za N1.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da Milorad Dodika, bilo u kojoj funkciji bio, vrijeđa i ponižava novinare. U istinski demokratskim, sistemskim uređenim državama verbalni napad bilo kojeg političara i javne ličnosti na novinara, brutalni sukob, uvrede i crtanje im meta na čelo bilo bi nedopustivo i sankcionisano. Reagovalo je i udruženje BH novinara najoštrije osudivši ponašanje najviših predstavnika vlasti i javnih institucija u Republici Srpskoj prema medijima, etiketiranje novinara/ki i medija kao „izdajnika“ i „zločinaca“, zabranu pristupa informacijama novinarima koje smatraju „nepodobnim“, te uskraćivanje mogućnosti novinarima da na press konferencijama postavljaju pitanja.

U saopštenju su naveli da su upravo ovakve vrste javnih istupa političkih lidera poput Milorada Dodika dovele do stvaranja ambijenta u kojem se dešavaju čak i pokušaji ubistava novinara koji kritikuju vlast, kao što je to bio slučaj u augustu 2018., kada je brutalno pretučen novinar BN-a Vladimir Kovačević.

“Umjesto da iz toga izvuče pouku i stane u zaštitu svih novinara podjednako i njihovog prava na slobodu izražavanja, Dodik nastavlja crtati mete na čelo samo određenim medijima i novinarima, te svakodnevno vršiti pritisak i verbalno nasilje sa ciljem zavođenja političke i institucionalne cenzure”, naveli su.

N1

 Suzana Stambol
Autor/ica 2.10.2021. u 09:03