Memorijalni centar u Srebrenici obilježio 20. godišnjicu postojanja

RSE
Autor/ica 21.9.2023. u 09:15

Memorijalni centar u Srebrenici obilježio 20. godišnjicu postojanja

Foto: Š.G.

Memorijalni centar u Potočarima u blizini Srebrenice, u čijem sastavu su spomen-obilježje i mezarje u kome su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine, obilježio je u srijedu 20. godišnjicu rada.

Memorijalni centar u Potočarima osnovan je 2000. godine kao mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koji je u julu 1995. počinila Vojska Republike Srpske.

U genocidu u Srebrenici je, prema presudama međunarodnih i sudova u BiH, ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, a u Memorijalnom centru do danas je ukopana 6.751 žrtva.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bill Clinton kazao je u video obraćanju da se najveća počast žrtvama genocida u Srebrenici može odati na način da se izgradi budućnost vrijedna sjećanja na njih.

“Nadoknadimo im godine koje ne proživješe izgradnjom svijeta u kome su sva djeca sigurna i voljena i imaju priliku ostvariti vlastite snove, u kojima pobjeđuje saradnja, a ne sukob, i u kojem različiti ljudi žive zajedno kao istinski partneri”, kazao je Clinton u obraćanju.

Na dan obilježavanja godišnjice postojanja Memorijalnog centra, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt objavio je odluku kojom je omogućio njegov daljnji razvoj i osnivanje instituta za istraživanje genocida.

“Imat ćemo domaći i međunarodni tim eksperata koji će se baviti pitanjima genocida”, kazao je Schmidt na konferenciji za novinare u Srebrenici.

Istaknuo je da je cilj očuvanje sjećanja na žrtve genocida i sprječavanje njegovog poricanja.

“Ukoliko govorimo o preprekama na putu ka trajnom miru i izgradnji povjerenja teško da postoji veći izazov od nepoštivanja žrtva, preživjelih i svih koji su stradali tokom rata u BiH”, kazao je Schmidt.

Memorijalni centar, koji je osnovan odlukom nekadašnjeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Wolfganga Petritscha, 2003 je otvorio Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Tokom 20 godina postojanja, posjetili su ga brojni dužnosnici iz regije i svijeta.

U neposrednoj blizini mezarja, u kome su ukopane žrtve genocida, nalazila se tvornica akumulatora u kojoj su 1995. bili smješteni vojnici iz holandskog bataljona Ujedinjenih nacija (UN).

S obzirom na to da je i to bilo mjesto na kome su počinjeni brojni zločini i ubistva zarobljenika, bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown donio je 25. marta 2003. uredbu kojom je ova lokacija ušla u sastav Memorijalnog centra.

Memorijalni centar u Potočarima danas posebnu pažnju pridaje istraživačkoj djelatnosti, a među ostalim, radi se na prikupljanju ličnih predmeta žrtava, svjedočenjima, te analizama presuda za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Direktor Centra Emir Suljagić kazao je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je na projektima angažovano oko 50 Srebreničana koji su izgubili nekog člana porodice ili su i sami preživjeli genocid.

“Sve ovo radimo da bi svjedočili o onome što nam se dogodilo i da nam se sve ovo ne ponovi”, kazao je Suljagić.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su proteklih godina u više od 80 masovnih grobnica na području opština Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Haagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu je kaznu na istom sudu za genocid osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

RSE

RSE
Autor/ica 21.9.2023. u 09:15