Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat EUFOR-a u BiH

D.Be
Autor/ica 3.11.2021. u 20:59

Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat EUFOR-a u BiH

Foto: Getty Images

Vijeće sigurnosti UN-a večeras je donijelo odluku o produženju mandata misije EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini.

Misija je produžena za narednih 12 mjeseci s obzirom da prethodni mandat ističe ovog petka (5. novembar) sa 15 glasova “za”.

Kao što se i očekivalo sve stalne zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a dale su saglasnost da pripadnici Evropskih vojnih snaga – misija Althea ostanu raspoređeni u BiH s ciljem osiguranja mira i stabilnosti u našoj zemlji u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Inače, danas je zapovjednik vojne misije EUFOR-a u BiH general Alexander Platzer poručio da je opća sigurnosna situacija u zemlji stabilna.

Istaknuto je da je temeljna zadaća EUFOR-a podrška lokalnim snagama u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Uz 600 operativnih djelatnika, u oblasti snabdijevanja trenutno ima dodatnih vojnika. Osim toga, EUFOR ima dovoljno rezervnih snaga koje se po potrebi mogu angažirati u bilo kojem trenutku.

Rezervne snage bi mogle doći ih drugih zemalja Balkana, ali bi se mogao koristiti i KFOR s Kosova. Osim toga, još uvijek postoji strateška rezerva u potpunosti izvana. Po potrebi se može pozvati još 1.000 vojnika, a to se može i povećati.

klix.ba

D.Be
Autor/ica 3.11.2021. u 20:59