Završen ‘Poligon’: Dijalog je nužan u književnosti, kao i književni festivali gradu

tačno.net
Autor/ica 25.9.2017. u 10:23

Završen ‘Poligon’: Dijalog je nužan u književnosti, kao i književni festivali gradu

Nakon četiri dana održavanja završen je treći ‘Poligon’, a ovaj međunarodni književni festival završen je sada već tradicionalnim čitanjem u gradskom parku u Mostaru. Na koji način publici približiti književnost i autore, šifra je koju ‘Poligon’ pokušava ‘razbiti’ već treću godinu, i kao i kod gotovo svakog posla kada je kultura pitanju – ide polako i teško, ali posao je to od kojeg kulturni entuzijasti ne odustaju. Među njima i ‘Poligon’ i njegov direktor i pokretač Mirko Božić. Školskim rječnikom rečeno – publici ćemo iduće godine ponuditi priliku za popravni ispit, kaže sa smiješkom, uz zahvalu medijima, svima onima koji su bili tu, pomogli da se ‘Poligon’ održi i da nastavi dalje.

Među onima koji je pažljivo slušao goste Poligona i njihova čitanja u parku u Mostaru bio je i Seid Serdarević, osnivač i glavni urednik nakladničke kuće Fraktura iz Zaprešića, koji je, među ostalim, prije pet godina pokrenuo Festival svjetske književnosti u Zagrebu, koji svake godine okuplja zvijezde europske i svjetske književnosti.

“Tu sam zato što nas je naš autor Mirko Božić pozvao, i da podržim ovakav festival. Mislim da je ovakav festival gradu kao što je Mostar itekako potreban. Ne samo u Mostaru, općenito su potrebna književna susretanja – da vidimo domaće sa inozemnim autorima, da se dogodi dijalog koji je nužan u književnosti kako bi književnost mogla nastaviti dalje, kako bi autori kroz različite svoje perspektive vidjeli što se događa negdje. Ovo je treća godina Poligona u Mostaru i mislim da je ovakva inicijativa važna u ovom gradu”, kaže Serdarević.

Uz književne susrete i promocije, među kojima je održana i svjetska premijera novog romana Tonyja Whitea iz Velike Britanije “The Fountain In the Forest”, na Poligonu su ove godine održavani i koncerti, prikazan je film Anne Best iz Londona…, pa je festival dobio multimedijalni karakter. “Poligon je kao i protekle dvije godine bio jedno novo iskustvo, a ove godine smo malo iskoračili izvan uobičajenih okvira, upoznali fantastične ljude – bila je tu Alida Bremer koja je bila od neprocjenjive vrijednosti zbog savjeta, sugestija…, jednako kao i predstavnici Udruge Kurs Maja Vrančić i Edi Matić”, kaže Božić. Na pitanje koliko je Mostar kao grad otvoren za knjigu i čitanje, odgovara: “Mostar kao grad je otvoren za knjigu i čitanje samim time što ima književnu tradiciju i ima dugoročne elemente koji tome idu u prilog. Sama činjenica da je naprimjer Osman Đikić dobio svoj mauzolej govori o tome da se književnost ovdje cijeni, nekad manje, nekad više, ali postoje naznake da je Poligon dobra priča koja se treba razvijati i dalje. Ja sam sretan što smo i ove godine publici uspjeli podariti Poligon. A publika će dogodine imati popravi ispit, školskim rječnikom rečeno. Ove godine smo imali najjači sastav autora, zahvala medijima na praćenju, a publiku bih pozvao da nas u većim brojevima podrži iduće godine jer Poligon je to zaslužio, a Mostar u svakom slučaju zbog svega što je do sada dao kao grad kulture i kao mogući kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2024.”, kaže Božić.

Organizatori festivala su Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača, Muzički centar Pavarotti, United World College, Muzej Hercegovine i Udruga Kurs. Glavni sponzor festivala je Allianz Kulturstiftung, a tu su i Traduki, Grad Mostar, Vijeće Mladih, ALFA, Agram Invest, City hotel, Autoprevoz – Bus…

tačno.net
Autor/ica 25.9.2017. u 10:23