Vijeće ministara BiH danas o sudbini NATO puta zemlje: Hoće li biti podrške za MAP

tačno.net
Autor/ica 15.1.2019. u 09:00

Vijeće ministara BiH danas o sudbini NATO puta zemlje: Hoće li biti podrške za MAP

Ovaj prijedlog skinut je s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara održane 27. decembra. Radi se o uvjetu naše zemlje kako bi Akcioni plan za članstvo (MAP) BiH u NATO bio aktiviran.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić izjavio je tada da su prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i on bili za to da ova tačka bude skinuta i da se o njoj ne raspravlja.

Kao razlog zbog kojeg je bio protiv toga da Vijeće ministara razmatra prijedlog godišnjeg nacionalnog programa, on je naveo da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi da se ova tačka uopšte nađe na dnevnom redu budući da Komisija za NATO integracije BiH nije završila svoj posao.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostataka kvoruma, nakon što su na sastanku zvaničnika Republike Srpske kod predsjednice Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu.

Usvajanje godišnjeg nacionalnog plana za NATO će odrediti i tempo formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH. Naime, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su poručili da neće podržati imenovanje mandatara za novi saziv iz SNSD-a Zorana Tegeltije dok se ne usvoji godišnji plan za NATO.

Od ranije je poznat stav vodeće stranke iz RS-a da neće podržati put BiH u NATO pa se ne može ni očekivati da se MAP i slične teme nađu na dnevnom redu kada bude imenovan novi predsjedavajući Vijeća ministara.

Vijeće ministara trebalo bi razmatrati i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.

Sjednica će biti održana u 10:30 sati.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 15.1.2019. u 09:00