Prošlo je 12 godina od ubistva Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, ubica i dalje na slobodi

tačno.net
Autor/ica 4.10.2021. u 08:44

Prošlo je 12 godina od ubistva Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, ubica i dalje na slobodi

foto: Trafika

Prošlo je tačno 12 godina od ubistva mladog navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, a ubica je i dalje na slobodi dok se čeka na istinu i pravdu.

Puljić (24) je ubijen hicem iz pištolja 4. oktobra 2009. godine tokom nereda u Širokom Brijegu uoči susreta istoimene domaće ekipe i Sarajeva.

Iako se prvobitno vjerovalo da je stradao od oštrog predmeta, obdukcija je pokazala da se radi o hicu iz pištolja. Predstavnici Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo su u danima nakon ubistva izrazili saučešće porodici te su zatražili da se utvrdi istina o neredima i Puljićevom ubistvu.

Podsjetimo, za ubistvo je prvobitno osumnjičen Oliver Knezović koji je pobjegao u Hrvatsku iz pritvora u Širokom Brijegu, a policajci koji su dopustili bjekstvo su suspendovani. Knezović je uhapšen u Hrvatskoj gdje je 2017. godine izmijenjena optužnica prema kojoj se on više nije teretio za ubistvo, nego za pokušaj ubistva i opasnu radnju s obzirom na to da je pucao ne ciljajući nikoga pojedinačno, ali pristajući ubiti barem jednog navijača. Ustanovljeno je da je Knezović oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i prema grupi navijača ispalio deset metaka. Nije utvrđeno da je nekog pogodio.

Optužnica je promijenjena nakon 3D vještačenja Vojina Maštruka i kolega iz BiH Brune Franjića i Alije Kotarevića. Vještaci su se složili da je nemoguće utvrditi iz kojeg od 43 oduzeta policijska pištolja su pogođene osobe među kojima je i ubijeni Puljić. Također, Maštruko je naveo da Puljić najvjerovatnije nije pogođen s pozicije na kojoj je bio Knezović, nego s parkinga u sklopu benzinske pumpe.

Nakon svega, slučaj do danas nije riješen, a bh. pravosuđe za 12 godina nije gotovo ništa uradilo povodom ovog predmeta.

Inače, najvatreniji navijači FK Sarajevo Horde zla se svog ubijenog člana sjete na svakoj utakmici tražeći istinu i pravdu.

tačno.net
Autor/ica 4.10.2021. u 08:44