Veče sjećanja na Ratka Pejanovića i Sinišu Jokića u Ćorovića kući

Goran Kosanić
Autor/ica 18.9.2017. u 10:16

Veče sjećanja na Ratka Pejanovića i Sinišu Jokića u Ćorovića kući

Ovog utorka, 19.09.2017. godine, s početkom u 19.00 sati, u bašti Ćorovića kuće, povodom godišnjica smrti Ratka Pejanovića, dugogodišnjeg generalnog sekretara SPKD ”Prosvjeta”, Mostar i Siniše Jokića, novinara, pjesnika i dugogodišnjeg predsjednika SPKD ”Prosvjeta”, Mostar, biće održan prigodan program.

Na program i druženje uz Sinišine stihove i Ratkove omiljene sevdalinke, pozvani su svi koji još uvijek nose uspomenu na dva dobra čovjeka koji su učinila mnogo za Mostar i koje su građani ovog grada voljeli.

Sada neki novi ljudi vode Prosvjetu i nastavljaju njihov rad, žive i ostvaruju njihov san da Prosvjeta bude jača, čvršća i bolja. Siniša i Ratko su i dalje sa nama, ne zbog slika koje se nalaze prostorijama SPKD Prosvjeta, već zbog njihovih djela i ideala koje su ostavili nama u nasljedstvo.

Ratko Pejanović je rođen 1944. godine, cijeli svoj život proveo u Mostaru. Rođen je i odrastao na Carini, na dijelu između hotela Neretve prema Carinskom mostu, kako je on volio reći, u epicentru grada. U poslijeratnom periodu Ratko je bio generalni sekretar mostarskog SPKD “Prosvjeta”, predsjednik Udruženja “Josip Broz Tito”, komandir Vatrogasnog društva “Park prirode-Rujište” te bivši predsjednik Gradskog vijeća Mostara.

Siniša Jokić, Jokić, rođen je 29. oktobra 1969. godine. Bio je novinar, RTV Mostara, pjesnik i kulturni radnik te humanista uvijek spreman da pomogne onima u potrebi. Dugo godina je obnašao funkciju predsjednika SPKD ”Prosvjeta”, Mostar. Njegove pjesme su posthumno objavljene u zbirku poezije pod naslovom “Na putu ka jugu”.

Goran Kosanić
Autor/ica 18.9.2017. u 10:16