Ugledna feministička teologinja Elisabeth S. Fiorenza u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 17.5.2018. u 10:17

Ugledna feministička teologinja Elisabeth S. Fiorenza u Sarajevu

U organizaciji Inicijative “Fer diskursi”, koju vodi grupa mladih građanki i građana iz Bosne i Hercegovine s ciljem da u bh. javnom prostoru otvore raspravu o problemu diskriminacije i stigmatizacije žena u religijskom diskursu, kao i diskursima liberalnih demokratija, u Sarajevu će u petak – 18. maja s početkom od 19 sati biti održano predavanje ugledne feminističke teologinje Elisabeth Schüssler Fiorenza o temi “Feminist readings of the Bible”.

Elisabeth Schüssler Fiorenza redovna je profesorica na Univerzitetu Harvard, a iza nje su iskustva predavanja iz oblasti feminističke teologije na brojnim svjetskim fakultetima i univerzitetima. Profesorica Schüssler Fiorenza bila je i prva žena izabrana za predsjednicu uticajnog Society of Biblical Literature, a njezine knjige prevedene su na tridesetak jezika i pripadaju samom vrhu svjetske literature iz područja feminističke teologije, među kojima je jedna od njih prevedna 2011. godine i u Hrvatskoj s naslovom “Njoj na spomen: feministička teološka rekonstrukcija početaka kršćanstva”, a objavio ju je Teološki fakultet Matija Vlačić Iliriku prijevodu Marine Schumann.

O temama kao što su feminizam, religija i teologija; o tome kako marginalizacija žena u kršćanstvu – što  Schüssler Fiorenza često ističe – svoje korijene ima u patrijarhalnim počecima Crkve; o raznim oblicima neravnopravnosti, stigmatizacije i diskriminacije ženske perspektive u religijskim diskursima – bit će govora na ovomjesečnoj sarajevskoj tribini. Mjesto održavanja je IMIC “Zajedno” na Obali Kulina bana 39, a ulaz je slobodan. Jezik predavanja je engleski.

tačno.net
Autor/ica 17.5.2018. u 10:17