Udruženje žrtava traži od Haga da Kordiću ukine prijevremeno puštanje na slobodu

F.H.
Autor/ica 12.6.2023. u 12:30

Izdvajamo

  • "Kada presuđenik koji je presuđen za najteže zločine, izađe 8 godina i 4 mjeseca ranije od presuđene kazne od 25 godina i onda nakon 9 godina kaže da bi sve ponovio, on ne samo da se ismijava međunarodnoj pravdi, vrijeđa žrtve, ruši međunarodni pravni poredak, nego je spreman da počini novi zločin i to nije obična prijetnja, to je utemeljena prijetnja, jer Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH i Sanja Vlaisavljević, ministrica u Vladi Federacije BiH podržavaju i afirmiraju ovog ratnog zločinca o čemu kontinuirano obavještavamo međunarodnu zajednicu u BiH, a koja ništa ne poduzima da bi zaustavila negaciju zločina i afirmaciju zločinaca i to od strane najviših dužnosnika naše države BiH", navodi se u pismu.

Povezani članci

Udruženje žrtava traži od Haga da Kordiću ukine prijevremeno puštanje na slobodu

Foto: Željko Šiljeg, Zlatan Mijo Jelić i Dario Kordić. Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisalo je uredu predsjednice Međunarodnog rezidualnog mehanizma za ratne zločine Gracieli Santani sa informacijom o izjavi ratnog zločinca Darija Kordića i zahtjevom za revidiranjem odluke o prijevremnom puštanju na slobodu.

Uz pismo je proslijeđen link na kojem Darijo Kordić kaže: “Kada me je pitao (prijatelj) je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata, ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila“.

U pismu Udruženje navodi da smatraju da je ovom izjavom prekršena i diskreditirana odluka o prijevremenom puštanju na slobodu i da je Darija Kordića, smatramo da je ovom izjavom prekršena i diskreditirana navedena odluka i da je Darijo Kordić ovom izjavom pokazao da je obmanuo ICTY i austrijske vlasti, gdje je izdržavao kaznu zatvora od 25 godina.

“Kada presuđenik koji je presuđen za najteže zločine, izađe 8 godina i 4 mjeseca ranije od presuđene kazne od 25 godina i onda nakon 9 godina kaže da bi sve ponovio, on ne samo da se ismijava međunarodnoj pravdi, vrijeđa žrtve, ruši međunarodni pravni poredak, nego je spreman da počini novi zločin i to nije obična prijetnja, to je utemeljena prijetnja, jer Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH i Sanja Vlaisavljević, ministrica u Vladi Federacije BiH podržavaju i afirmiraju ovog ratnog zločinca o čemu kontinuirano obavještavamo međunarodnu zajednicu u BiH, a koja ništa ne poduzima da bi zaustavila negaciju zločina i afirmaciju zločinaca i to od strane najviših dužnosnika naše države BiH”, navodi se u pismu.

Pozivaju predsjednicu MMKS da iskoristi sve raspoložive mehanizme zaštitili i kako bi zaustavili kulminaciju negiranja i glorifikacije zločina i zločinaca i mole da razmotri mogućnost da Odluke o puštanju na prijevremenu slobodu revidiraju, a da se Kordić vrati na izdržavanje kazne od 1/3 za koju je prijevremeno oslobođen.

Podsjećamo, Kordić je na slobodu pušten na slobodu 2014. godine, kada mu je do kraja izdržavanja kazne bilo ostalo više od osam godina. Od 2014. godine je prošlo devet godina, tako da je teško očekivati da će Rezidualni mehanizam uvažiti ovaj zahtjev.

Klix.ba

F.H.
Autor/ica 12.6.2023. u 12:30