Stranke za 10 godina iz budžeta uzele 200 miliona KM!

tačno.net
Autor/ica 28.3.2014. u 20:36

Stranke za 10 godina iz budžeta uzele 200 miliona KM!

Podaci o finansiranju političkih stranaka u BiH, koje svake godine prikuplja Centralna izborna komisija (CIK), u najmanju ruku su šokantni, budući da je u posljednjih deset godina strankama u BiH iz budžeta različitih nivoa vlasti isplaćeno skoro 200 miliona KM.

Sve to dolazi u vremenu kada članovi istih tih političkih stranaka, koji su trenutno na vlasti, zadužuju bh. entitete kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a brojni građani svakodnevno životare na rubu egzistencije.

Nedavno je italijanski parlament donio zakon kojim je ukinuto državno finansiranje stranaka u ovoj zemlji. U BiH se, ipak, iz državnih budžeta BiH strankama i dalje usmjeravaju veliki iznosi.

Apsolutno rekordan iznos strankama je uplaćen tokom 2008. godine, čak 23,6 miliona KM. Od 2004. godine kada im je isplaćeno 13,1 milion KM, stranke su, posredstvom svojih izvršitelja na vlasti, povećavale iznos uplata iz budžeta, pa tako od 2006. godine uzimaju preko 19 miliona KM.

U periodu od 2004. do 2012. godine strankama je iz budžeta isplaćeno 173,8 miliona KM, a prema svim očekivanjima, nakon što stranke CIK-u podnesu svoje finansijske izvještaje za 2013. godinu, što su dužne uraditi do 1. aprila ove godine, taj broj će zaključno sa 2013. godinom, iznositi skoro 200 miliona KM.

Bh. stranke spadaju u najprofitabilnije organizacije

U Centru civilnih inicijativa (CCI) napominju da zvanični podaci CIK-a ne daju stvarnu sliku finansiranja političkih stranaka iz budžeta.

“Jako je teško utvrditi sva izdvajanja novca za stranke. Prema podacima CIK-a to se uvijek kreće u rangu od 20 miliona KM godišnje. Međutim, prema našim procjenama da cifra seže i do 30 miliona KM godišnje, jer stranke ne prijavljuju sve načine na koji iz budžeta dobivaju novac“, upozorava Adis Arapović, project manager CCI-ja.

Da stranke u BiH spadaju u najprofitabilnije organizacije u BiH svjedoče i drugi izvori prihoda koje imaju. Tako stranke dobivaju finansijsku podršku od svojih sestrinskih stranaka iz regije, te od privrednika, kako iz BiH tako i inostranstva.

Stranke neće same odustati od budžetskog novca

“Prema brojnim istraživanjima provedenim među građanima BiH stranke su zapravo organizacije koje najviše generiraju korupciju. Paradoks je taj što se od državnog novca, odnosno novca poreskih obveznika, finansiraju ove organizacije, koje onda generiraju korupciju u toj istoj državi. Ako su političke stranke nezdrave, onda one to prenose na cjelokupni državi aparat. Problem je dakle, što upravo članovi stranaka rade na zakonima i propisima koji reguliraju ovu oblast. Kako da onda očekujemo od njih da sami ukinu finansiranje svojih organizacija iz budžeta, kada njima to uopće ne odgovora“, ističe Arapović.

Naglašava da je potrebno hitno donošenje moratorija na finansiranje stranaka iz budžeta, što je potrebno uraditi prije izbora u BiH u oktobru 2014. godine.

“Stranke neće same, svojom dobrom voljom, odustati od tog novca niti promijeniti zakone. Ali ni kantonalne vlade ne bi podnijele ostavku da ih na to nisu nedavno natjerali građani. Dakle, jedino rješenje jeste da javnost izvrši pritisak na političke stranke, te da ih se natjera da odustanu od tog novca ili da se barem smanje ti iznosi“, rekao je Arapović.

tačno.net
Autor/ica 28.3.2014. u 20:36