U više gradova Hrvatske kleče i mole za mušku dominaciju

Enis Zebić
Autor/ica 7.3.2023. u 08:40

U više gradova Hrvatske kleče i mole za mušku dominaciju

Foto: Jurica Galoic/Pixsell

Već pola godine jednom mjesečno grupe mlađih muškaraca javno mole subotom ujutro u centru Zagreba i još nekih gradova zalažući se za konzervativne vrijednosti poput zabrane pobačaja, uzdržavanja od seksa prije braka i toga da muškarac bude duhovni autoritet u obitelji.

Nevladine udruge odgovorile su vlastitim okupljanjima na tim mjestima.

“‘Tihim misama’ pored skupine muškaraca koji kleče i mole se htjela sam upozoriti na femicid i nasilje nad ženama u hrvatskom društvu”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) umjetnica Arijana Lekić Fridrih koja već četiri mjeseca zaredom polaganjem cvijeća za žene žrtve femicida i nasilja reagira na ove javne molitve i njihove poruke.

“Ja to na neki način povezujem sa tom njihovom molitvom koja to u stvari nije. To su poruke koje imaju za cilj nejednakost i neravnopravnost žena i uspostavljanje muškog autoriteta u obitelji. Moje pitanje u startu je bilo – na koji način se planira uspostaviti taj autoritet, i kako je to povezano s porastom broja zlostavljanih žena u Hrvatskoj”, kaže umjetnica.

Molitve da muškarac bude autoritet u obitelj, protiv pobačaja…

U organizaciji sekularnih prosvjednih okupljanja uz nju sudjeluje i nevladina udruga “Domino” iz Zagreba.

Već šesti mjesec za redom grupa od 40-50 mlađih muškaraca okuplja se jednom mjesečno subotom u 8.30 ujutro na Trgu bana Jelačića u centru Zagreba, a po novom i u sedam drugih gradova, kleče i mole se.

Organizator je katolička inicijativa "Vitezovi bezgrešnog srca Marijina" u sklopu projekta "Muževni budite"
Organizator je katolička inicijativa “Vitezovi bezgrešnog srca Marijina” u sklopu projekta “Muževni budite”

Zahtjevi u molitvama su – da muškarci budu duhovni autoritet u obitelji, da se djevojke “čedno” oblače, da nema seksa prije braka, da se zabrani pobačaj.

Organizator je katolička inicijativa “Vitezovi bezgrešnog srca Marijina” u sklopu projekta “Muževni budite”, a voditelj tog projekta Krunoslav Puškar odbija davati izjave sekularnim medijima.

Ignoriranje nije bolja opcija

Prošlog mjeseca se sa moljenjem krenulo i u Splitu, gdje je na moljenje na Peristilu došla autobusom i grupa Poljaka iz udruge “Ordo iuris”, koja stoji iza zabrane pobačaja u Poljskoj, podsjeća Arijana Lekić Fridrih.

“Iako je mnogo ljudi reklo da je to inicijativa koju bi trebalo ignorirati, mi smo dovoljno pametni da znamo da – ako reagirano na isti način kao Poljaci koji su to ignorirali – možemo vrlo lako u Hrvatskoj doći u poziciju u kojoj su danas Poljakinje”, kaže naša sugovornica.

“Zašto šute Katolička crkva i država?”

Mirjana Kučer iz splitske feminističke udruge “Domine” pita se u izjavi za RSE zašto o tim moliteljima šuti Katolička crkva, ali i zašto o njima šuti država, jer se po njenoj ocjeni radi o svojevrsnoj zloupotrebi prava na javno okupljanje i zloupotrebi vjerskih sloboda.

“Jer oni zagovaraju jedno društvo koje je zatvoreno i koje diskriminira, i tu bi država trebala reagirati. Ne mora država reagirati represivno. Može reagirati se afirmativnim porukama prevencije i osvještavanja, nekim priopćenjem koje ne mora biti napaduće”, sugerira Mirjana Kučer.

Molitelji su se u subotu 4. ožujka okupili u Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Trogiru, Vinkovcima i Virovitici.

Umjetnica Arijana Lekić Fridrih već četiri mjeseca zaredom polaganjem cvijeća za žene žrtve femicida i nasilja reagira na ove javne molitve i njihove poruke.
Umjetnica Arijana Lekić Fridrih već četiri mjeseca zaredom polaganjem cvijeća za žene žrtve femicida i nasilja reagira na ove javne molitve i njihove poruke.

U Zagrebu i Splitu održavaju se uz ova moljenja i klečanja i protuokupljanja.

Na sekularnom skupu 4. ožujka u Zagrebu bili su i oporbeni političari stranaka ljevice i lijevog centra – Socijaldemokratske partije Hrvatske i Radničke fronte.

U Šibeniku protuskup onemogućen

Međutim u Šibeniku su gradske vlasti onemogućile sekularno okupljanje 4. ožujka.

Kada su sekularne udruge željele prijaviti skup na istom mjestu u isto vrijeme, odobreno im je na drugoj lokaciji i vremenski nakon održavanja molitve, na što oni nisu pristali.

“Budući da je riječ o javnim gradskim površinama koje su jedna drugoj u neposrednoj blizini, bitno je svim organizatorima omogućiti neometanu organizaciju i odvijanje sadržaja zbog kojih su se i obratili Gradu Šibeniku”, naveli su iz šibenske gradske uprave.

“Na taj način Grad Šibenik upravo pokazuje svoje opredjeljenje za uvažavanje različitosti, promicanje tolerancije te razvijanje poštovanja prema drugačijim mišljenjima, stavovima i vrijednostima”, dodali su.

Isti su odgovor dobili i novinari portala index.hr, koji su u svom upitu naglasili kako su okupljanja građana na protuprosvjedima bez intervencija gradskih uprava u trajanje ili način organizacije dio prakse u drugim hrvatskim gradovima.

Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije je na upit Radija Slobodna Europa kazao kako nema nikakav komentar uz molitvena okupljanja muškaraca subotom ujutro na gradskim trgovima i poruke njihovih molitvi.

RSE

Enis Zebić
Autor/ica 7.3.2023. u 08:40