U subotu počinje 14. ‘Mostarska liska’

tačno.net
Autor/ica 18.4.2017. u 13:52

U subotu počinje 14. ‘Mostarska liska’

Ovogodišnji 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” održat će se od 22. do 29. 4. 2017. u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru. U programu je ukupno  osam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra, koje je selektor uvrstio u program “Mostarske liske” od rekordnih 45 predstava pristiglih na javni poziv. Realizaciju festivala pomogla je Addiko Bank, generalni sponzor Festivala.

Na festival u Mostar dolaze predstave iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije: sedam u konkurenciji i jedna posljednjeg dana festivala u čast nagrađenih. Vizualni identitet festivala i ove godine krase tradicionalni simboli “Mostarske liske”: ptica liska i Stari most. Ove godine, ptica liska, držeći u kljunu komičnu masku, bježi od stiliziranog harlekina uz poruku: “Smijehom do slobode”!

Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar: I ove godine sa izuzetnim ushićenjem očekujemo početak „Mostarske liske“, svojevrsnog zaštitnog znaka Narodnog pozorišta Mostar koji za nas na simboličan način označava i početak proljeća, početak jednog novog kreativnog ciklusa kojim iznova želimo ne samo evocirati uspomene na dane slave naše kuće već ih dostići i prevazići. O samom festivalu, o tome koliko nama i našoj publici, građanima Mostara znači, suvišno je govoriti jer rijetko viđen interes teatara iz regiona za nastupom na festivalu govori da je naš rad izuzetno vrednovan u pozorišnim krugovima i izvan Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je zbog interesa medija i prirode organizacije događaja već puno toga rečeno u prethodnom periodu, smatram važnim skrenuti pažnju na planove za naredne festivale odnosno, kako mi vidimo razvoj istog. Vjerujemo da „Mostarska liska“ koliko god vjerna svojoj osnovnoj funkciji i koncepciji, ima dužnost kohezivno djelovati na grad Mostar. „Liska“ ima kapacitet relaksirajuće djelovati na čitavu društvenu situaciju dajući ljudima novu dozu prijeko potrebnog optimizma. Upravo su optimizam i sloboda duhovni stubovi na kojima moramo graditi društvo i odnose među ljudima, te čine lajtmotiv čitavog festivala. To možemo postići još raznovrsnijim i bogatijim programom koji će se dešavati na raznim scenama u gradu, otvarajući se kako publici tako i prema vrsti sadržaja koje ćemo prikazivati. Ako išta na organizaciji festivala moramo popraviti, to je navedena raznovrsnost scena i programa na kojima ćemo nadam se u budućnosti raditi. U svemu ovome očekujemo pomoć sponzora od kojih ove godine naročito ističemo Addiko banku bez čije pomoći bi bilo dosta teže organizovati festival.

Adnan Lugonić, selektor festivala i umjetnički direktor NPM-a: „Prije svega važno je istaknuti da smo vrlo ponosni i zadovoljni što je na adresu Narodnog pozorišta u Mostaru stiglo rekordnih 45 prijava na Festival Mostarska liska iz svih zemalja regiona. To je potvrda da je tokom proteklih godina Narodno pozorište Mostar uspjelo da, i pored svih poteškoća, napravi jedan respektabilan festival na čiji poziv se odazivaju najznačajniji teatri regiona. Ove godine u takmičrskom programu će biti odigrano 7 predstava koje svojim kvalitetom dokazuju da komedija kao žanr zahtijeva ozbiljan, profesionalan i promišljen pristup u radu i da svakako to nisu predstave koje, uslovno rečeno, podilaze publici s ciljem da joj ponude laku zabavu.“

O Festivalu

Službeno piće festivala je Sensation!, pokrovitelji Grad Mostar i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a medijski pokrovitelji Dnevni list, Bljesak.info, City TV i LED Media. Sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. Ulaznice su u prodaji po sljedećim cijenama: 10 KM cijena jedne ulaznice za predstavu, a cijena paketa ulaznica (za svih osam predstava festivala) je 50 KM.  Prodaja ulaznica se vrši na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, a rezervacije na broj 036/ 550 – 128,

mail: marketing@npm.ba i porukom u inbox na FB stranici Narodnog pozorišta Mostar.

 

ŽIRI

O najboljim predstava odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić. I žiri medija odlučuje o najboljoj predstavi po njhovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić. U žiriju publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

 

NAGRADE

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to: Veliku lisku – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini; Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala; Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala; Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju; Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri. Žiri medija i žiri publike dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

 

PROGRAM:

  • “GOSPOĐA MINISTARKA”, Bosansko narodno pozorište Zenica (subota, 22. 04.),
  • “MALO BLAGO”, Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka (nedjelja, 23. 04. 2017.);
  • “JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA”, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24. 04. 2017.),
  • “ZBUNJOZA” / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.);
  • “DEMOKRACIJA” Zijaha A. Sokolovića, TheArto – Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);
  • “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.);
  • “ODUMIRANJE MEĐEDA”, Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)
  • “STARI KLOVNI”, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.
tačno.net
Autor/ica 18.4.2017. u 13:52