U Prizrenu marš podrške Bosni i Hercegovini

tačno.net
Autor/ica 16.1.2022. u 09:43

U Prizrenu marš podrške Bosni i Hercegovini

Foto: Refki Alija/RSE

U znak podrške Bosni i Hercegovini (BiH), u kosovskom gradu Prizrenu jučer je održan marš građana, koji su na ovaj način izrazili zabrinutost zbog trenutne političke i sigurnosne krize u BiH.

“Kosovo je uz Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci, Albanci, Turci, Romi i ostali su uz BiH i nikada nećemo pristati na prekrajanju granica na silu i na status u Evropi koji bi neki hteli da nam nametnu”, poruka je sa ovog skupa.

Stotinjak, najviše mladih iz skoro svih nacionalni zajednica iz ove i opštine Dragaš, sa jasno ispisanim parolama marširalo je centrom grada da bi na kraju pored Bistrice održali kratak govor na bosanskom, albanskom i turskom jeziku.

“Mi smo za suživot, razumevanje i međusobno uvažavanje. Spremni smo sarađivati sa svima koji nas uvažavaju i smatraju ravnopravnim. Ne tražimo veća prava od bilo koga, ali nećemo pristati na manje od onoga što sleduje i druge narode u Evropi”, kazao je Alis Bahšani, v.d. predsednika “Naše inicijative”, političkog subjekta, koji je organizator ovog skupa.

Bahšani je kazao da ovaj zahtev “treba da poštuju i oni koji žele da razumeju kako smo mi autohtoni evropski narod i da ne nameravamo odavde igde ići”.

Skup, kojeg nisu pratili čelnici ostalih bošnjačkih političkih stranaka, protekao je mirno i nije zabeležen nijedan incident.

Od oko 30.000 Bošnjaka, koliko prema zvaničnim podacima živi na Kosovu, skoro dve trećine ih je u prizrenskom regionu.

RSE

tačno.net
Autor/ica 16.1.2022. u 09:43