Zastupnici HDZ-a opstruirali Rezoluciju o zaštiti ustavnopravnog poretka BiH

M.G.
Autor/ica 14.12.2021. u 16:57

Zastupnici HDZ-a opstruirali Rezoluciju o zaštiti ustavnopravnog poretka BiH

Parlament BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Zastupnici HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i Nikola Lovrinović još jednom su svojim postupcima opstruirali donošenje važnih odluka za državu Bosnu i Hercegovinu.

Naime, kako kaže zastupnik SDP-a Saša Magazinović, Krišto i Lovrinović su napustili današnju sjednicu proširenog Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Ovim potezom postigli su to da nije bilo kvoruma. Time su spriječili da se na dnevni red stavi Rezolucija o zaštiti ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine”, kazao je Magazinović.

Ovo je, kaže Magazinović, još samo jedan u nizu dokaza kojima se potvrđuje da HDZ blisko sarađuje sa SNSD-om.

Grupa zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputila je zahtjev da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i “Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnopravnog poretka države BiH”.

Rezolucija u potpunosti odbacuje zaključke s posebne sjednice NSRS-a o prebacivanju nadležnosti s države na entitete te ih ocjenjuje kao neustavne.

Rezolucija zaključke i Deklaraciju NSRS-a definiše kao napad na ustavni poredak te poziva Tužilaštvo da hitno reaguje i procesuira sve one koji su učestvovali u njihovom donošenju.

Oni traže od visokog predstavnika, PIC-a i međunarodne zajednice da odmah reaguju i sankcionišu sve one koji učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH.

U rezoluciji se još poziva i NATO da pojača svoje prisustvo u BiH, a posebno u Brčko distriktu.

Klix.ba

M.G.
Autor/ica 14.12.2021. u 16:57