U BiH je na snazi neofašizam, prikriveni fašizam, fašizam bijelih košulja

tačno.net
Autor/ica 10.5.2017. u 10:30

U BiH je na snazi neofašizam, prikriveni fašizam, fašizam bijelih košulja

Foto: šg

U povodu Dana pobjede nad fašizmom, u organizaciji Građanskog saveza, u Mostaru je održana tribina “Antifašizam kao temelj europskih vrijednosti i državnosti Bosne i Hercegovine”.

DSC_7517

Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović prije početka tribine, u izjavi za novinare, kazao je kako fašizam živi i sveprisutan je u današnjoj Bosni i Hercegovini.

– Satjerani smo u ćošak od fašističkih snaga i moramo se svi ujediniti da pobijedimo fašizam današnjice. Prije neki dan fašizam je pobijeđen u Francuskoj i mi se nadamo da ćemo i mi ovdje pobijediti svoje ‘Le Penove’ – kazao je Bajrović.

DSC_7512

DSC_7529

DSC_7504

DSC_7509

DSC_7510

Po riječima sveučilišnog profesora Slave Kukića, što vrijeme dalje odmiče fašizam u BiH je sve žilaviji, sve prisutniji i sve manje obziran.

– Neću reći da nam nema izlaza, ali taj izlaz neće nam pasti s nebesa. Jedini način da to narod u BiH učini je da okrene leđa etnofašističkim ideologijama – istaknuo je Kukić.

DSC_7518

DSC_7549

Publicist i politički analitičar Esad Bajtal ustvrdio je kako u BiH postoje antifašisti, ali ne postoji antifašizam kao organizirana forma djelovanja.

DSC_7544

Profesor Esad Bajtal fašizam slikovito opisuje kao vrstu korova koji nije sasječen u korijenu i sada ponovo buja.

– U BiH je na snazi neofašizam. Nije to fašizam koji na nadlaktici nosi kukaste križeve, već prikriveni fašizam, fašizam bijelih košulja. To su ljudi koji se uzajamno oslovljavaju kao gospoda, a u stvari su ološ i gospodari vremena obilježenog krvlju, zločinom, prevarama i pljačkom. Ovo je neofašizam, danas je on potpuno otvoren i jasan. To više nije fašizam crnih mantila i kukastih krstova, već bijelih košulja i uglađenih odijela. On sebe čak pokušava nazvati demokratskim, pa tako četnici i ustaše sebe danas pokušavaju proglasiti antifašistima, a partizane koji su pucali na Nijemce fašistima, što je apsurd današnjeg doba, kaže Bajtal.

Dodao je kako je ljudska zadaća svakog pojedinca ukazati na zlo koje nas okružuje i boriti se protiv njega.

DSC_7527

Na tribini su još govorili i Abdulah Sidran, Bakir Hadžiomerović i Emir Suljagić.

DSC_7533

DSC_7558

vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 10.5.2017. u 10:30