Tužilaštvo BiH formiralo tim nakon objave nezakonitog ukaza Dodika

RSE
Autor/ica 10.7.2023. u 08:29

Tužilaštvo BiH formiralo tim nakon objave nezakonitog ukaza Dodika

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 9. jula je formiralo tim od tri tužioca nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske (RS) objavljen nezakonit ukaz predsjednika tog bh. entiteta Milorada Dodika, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove pravosudne institucije.

U ukazu, koji je objavljen istog dana prijepodne, se navodi da odluke Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) se više ne objavljuju u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak. Schmidt je odlukom također kriminalizirao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

“Tim tužioca zajedno sa SIPA (Agencija za strage i zaštitu), te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Predlagači ovog zakona bili su predsjednik RS Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada RS. Zakonske prijedloge je usvojila Skupština RS krajem juna.

SAD i EU su Dodikov potez ocijenile kao kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i potkopavanje Dejtonskog sporazuma.

Ukaz objavio novi vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika

Miloš Lukić, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske (RS), potpisao je u nedjelju ukaz predsjednika RS-a Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a.

Lukića je Vlada tog bh. entiteta imenovala dan ranije na telefonskoj sjednici, nakon što je prethodna vršiteljica direktora Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Ostavka dolazi nakon što je predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik dan ranije potpisao sporni zakon o visokom predstavniku.

Zakonska procedura podrazumijeva da nakon toga odluka bude objavljena u Službenom glasniku RS-a.

RSE

RSE
Autor/ica 10.7.2023. u 08:29