Izložba Jelene Jaćimović “ArchiWar” biće prikazana u Memorijalnom centru Srebrenica

tačno.net
Autor/ica 7.7.2021. u 12:00

Izložba Jelene Jaćimović “ArchiWar” biće prikazana u Memorijalnom centru Srebrenica

Izložba Jelene Jaćimović, pod nazivom ARCHIWAR, biće prikazana u Memorijalnom centru Srebrenica povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Iz Fonda za humanitarno pravo navode da je izložba ARCHIWAR Jelene Jaćimović jedan vid otpora protiv dominantne politike sećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od strane srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava.

Prošle godine, na dvadesetpetgodišnjicu od genocida u Srebrenici, ova izložba je prikazana u Beogradu i Novom Sadu. Ove godine će biti prikazano još 15 radova.

Inspiracija autorke je priča Amre Begić Fazlić, žene koja je preživela genocid u Srebrenici i koja radi u Memorijalnom centru Potočari, čiji su otac i deda ubijeni u julu 1995. godine. Njena priča o snu u kome traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici je jedna od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad zaboraviti. Na otvaranju će govoriti Amra Begić Fazlić zajedno sa autorkom, dok će razgovor moderirati Mirela Osmanović koja je rođena nakon genocida u Srebrenici i kojoj su u julu 1995. ubijena dvojica braće od 15 i 17 godina. Mirela je nakon završenog Pravnog fakulteta u Sarajevu počela da obavlja pripravnički staž u Memorijalnom centru.

Jelena Jaćimović je ilustratorka, dizajnerka i aktivistkinja. Završila je osnovne i master studije na FPU u Beogradu, na odseku Grafika i knjiga. Učestvovala je u nekoliko projekata koji se tiču obrazovanja i razvoja dece i mladih, pravima i zaštitom žena i LGBT+ osoba. Dobitnica je Befem nagrade za aktivistički dizajn za 2019. godinu i nagrade Jelena Šantić za poseban doprinos razvoju zajednica kroz angažovanu kulturu 2020. godine.

Svih 30 radova, koji su nastali u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo i uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda kroz program Specijalni fokus, biće zvanično poklonjeni Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari po želji autorke.

Izložba je dostupna i online na: archiwar.com

tačno.net
Autor/ica 7.7.2021. u 12:00