SVE ČESTITKE ZLATNOM LJILJANU, GOSPODINU KOMŠIĆU

SVE ČESTITKE ZLATNOM LJILJANU, GOSPODINU KOMŠIĆU

 

Predsjednik Komšić u svome državničkom govoru u UN bio je odmjeren i umjeren, tolerantan i dostojanstven, jednom riječju diplomatski

Piše: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin!

Kao građanin ove nam lijepe naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, njen patriota i čuvar njenih vrijednosti, nisam mogao odoljeti redovnom praćenju govora našeg predsjednika, gospodina Željka Komšića u UN.

Tako sam pomno i strpljivo gledao i odslušao sadržaj govora, upravo zahvaljujući i našoj najboljoj N1 televiziji i hvala joj na profesionalizmu i objektivnom izvještavanju naših građana.

Govor je zaista bio državnički, veoma odmjeren i umjeren, tolerantan i dostojanstven, jednom riječju diplomatski.

Predsjednik Komšić u svome sadržaju sve je rekao što je bitno, bez ikakvog vrijeđanja, niti pomena naziva Srbija ili Hrvatska, kao naših agresorskih susjeda i komšija.

Nije ni spomenuo imena naših državnih jastrebova i rušitelja naše državnosti, veliko srpsko-hrvatskih nacionalista, guslara iz Laktaša Milorada Dodika niti orguljaša iz mostarskih Bara Dragana Čovića.

Ovo posebno naglašavam našoj javnosti i građanima koji nisu imali priliku neposredno pratiti cjelovito izlaganje gospodina Komšića, iz posebnog razloga obmana i laži mnogih hrvatskih medija po portalima naše informativne mreže, o tobožnjem napadu Komšića na Hrvatsku i Srbiju.

Predsjednik Komšić je diplomatski istakao u svome sadržaju i sljedeće: „Pojedine politike, kroz forsiranje diskriminacije i nejednakosti građana Bosne i Hercegovine žele izvršiti upad u ustavno-pravni sistem.“

Prema njegovim riječima: „Kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera traži se dodatna diskriminacija na etničkoj osnovi … kako bi unutar tih etničkih zajednica stvorili atmosferu za proces samoopredjeljenja sa konačnim ciljem disolucije ili raspada BiH i pripajanje dijelova njenih teritorija susjednim zemljama.“

Dodao je da „njihove tendencije na diplomatskom planu u kojima negiraju temeljna ljudska prava pojedinaca, kako bi kroz neka imaginarna kolektivna prava ostvarili veoma jasne ciljeve, prevazilaze dobrosusjedske odnose, jer se i u tim aktivnostima i namjerama krije strateški cilj prisvajanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine.“

Isto tako Komšić je naglasio u svome izlaganju i sljedeće:

„Njihove tendencije na diplomatskom planu u kojima negiraju temeljna ljudska prava pojedinaca, kako bi kroz neka imaginarna kolektivna prava ostvarili veoma jasne ciljeve, prevladavaju dobrosusjedske odnose, jer se i u tim aktivnostima i namjerama krije strateški cilj prisvajanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine“, istaknuo je Komšić.

Kako to prenose mnogi mediji i Radio Slobodna Evropa:

Prvi čovjek Predsjedništva BiH je istakao i da „isti ti faktori negiraju presude Haškog tribunala, koji je utvrdio počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine“, dodajući da se u tom smislu dodjeljuju priznanja i glorifikuju ratni zločinci.

„Da li takvi faktori, koji negiraju takve presude, skrivajući počinioce genocida i ratnih zločina, mogu uopšte biti dijelom međunarodnog pravnog poretka? To je pitanje koje direktno zadire u temelje međunarodnog prava i same organizacije UN-a“, kazao je Komšić.

Sve to, kako je rekao, „vodi ka destabilizaciji Zapadnog Balkana“.

„To je veoma opasno i neprihvatljivo. Smatram kako je ovo pravo mjesto da istaknem očekivanje da će novi visoki predstavnik voditi računa o potrebi zaštite pravnih akata, jer mu je to jedan od važnijih zadataka. Sa ovog mjesta pozivam institucije UN-a da istraju na vrijednostima zaštite ljudskih prava“, poručio je Komšić.

Foto by John Angelillo/UPI/ Newscom Newscom/PIXSELL

Komšić je rekao i kako je Bosnu i Hercegovinu od posljednjeg popisa stanovništva napustilo 10% stanovništva, te da njeni građani odlaze zbog bolje perspektive života u okruženju.

Sve ovo izgovoreno ali i ostalo u 27 minuta obraćanja našeg predsjednika pred Savjetom bezbjednosti UN, veoma je karakteristično i poučno, slikovito i dostojanstveno za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Imajući u vidu kojekakve gluposti i provokacije mnogih naših dušmana i neprijatelja, prije svih predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji sramno iznosi da je on predsjednik i svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, što me zaista sa likom i svojim nedjelima u zlobnim tiradama odmah podsjeća na pravog HOS-ovca u crnoj uniformi, koji je u agresiji na našu državu i građane pucao i ubijao iz svih oružja.

Posebno građani Mostara i Hercegovine osjetili su svu ubitačnu realizaciju njihove ideološke nakane HDZ-a i države Hrvatske.

Kako to ovih dana piše novinar Boris Pavelić:

„A do reakcija u regiji nismo još ni stigli. Kada je Željka Komšića, koji je također bio u New Yorku, novinarka Al Jazeere Balkans u intervjuu u srijedu navečer pitala da komentira te Milanovićeve izjave, ovaj nije mogao suspregnuti posprdni osmijeh. ‘Mislio sam da je predsjednik Hrvatske, a ne poglavica plemena’, sarkastično je odbrusio Komšić, član Predsjedništva BiH za kojega je Milanović, predsjednik susjedne države, uvredljivo, baš poput Dodika, kazao kako ‘ne zna s kakvim mandatom i u čije ime govori’ pred Općom skupštinom UN-a.

‘Mislio sam da imamo posla s ozbiljnim stavovima i izjavama. Ne živimo u hiljadu osamsto i nekoj, pa da ovdje nastupaju poglavice. Mislio sam da je Milanović predsjednik Republike Hrvatske, kao što mu i piše, a ne poglavica cijelog jednog naroda. Mi bi ovdje, u UN-u, trebali predstavljati države. Od toga ne možemo pobjeći. Nismo poglavice koji se natječu čije je pleme veće i jače, i koje će pobijediti’, dodao je Komšić. ‘Nažalost, to što sam čuo vrhunac je gluposti i anakronizma, koji u regiji još nismo čuli’, kazao je još. ‘Čak ni Vučić ne govori da je predsjednik svih Srba, premda mu Dodik gura tu izjavu u usta. I on bježi od toga da je poglavica plemena.’”

Ništa čudnije nije niti provokativno i seljačko ponašanje guslara iz Laktaša i velikosrpskog nacionaliste Milorada Dodika, koji u kontinuitetu negira genocid u BiH od strane srpskih agresorskih snaga, a ipak se usuđuje da piše generalnom sekretaru UN-a kako bi osujetio ovo izlaganje gospodina Komšića.

Svinjogojac i guslar iz Laktaša, po običaju, skrenuo je totalno udesno, uputio se ovih dana sa svojim mentorom Vučićem kod Orbana u Budimpeštu, gdje okupljena nacionalistička desnica besjedi o tobožnjoj ulozi porodice u današnjem društvu.

Da nije smiješno, istinski bi bilo žalosno, jer i Vučić i Milanović, lucidno i cinično ističu o poštivanju suvereniteta i integriteta naše Bosne i Hercegovine, ali je očito da preko svojih  jastrebova i istaknutih nacionalista Milorada Dodika i Dragana Čovića sve čine i rade na rasturanju i našeg državnog sistema i države u cjelini.

Nije čudno da svakom prilikom, pa i ovom u vezi s boravkom gospodina Komšića u UN-u, atakujući na njegovu ličnost i djelo, odnosno funkciju u Predsjedništvu svoje i naše domovine Bosne i Hercegovine.

Stalno naglašavajući da on nije predstavnik Hrvata, jer su ga tobože birali Bošnjaci.

Međutim, svi trebaju znati, kako domaći dušebrižnici i posebno nacionalisti, kao i međunarodni faktori da su Željka Komšića izabrali građani Bosne i Hercegovine.

Zato on tako stameno, poput kamena temeljca stoji u odbrani naše domovine, koja će biti i mora takva biti samo građanska država sa poštivanjem svih ljudskih prava i sloboda.

Ako bude trebalo, opet će građani jedine nam domovine na sljedećim izborima svoj glas podariti samo našem zlatnom ljiljanu, Željku Komšiću.

Našim građanima ostaje trajna pouka i poruka, da u zajedničkoj borbi protiv nacionalizma i nacionalista, za svoju domovinu i njenu građansku opciju nema alternative i dvoumljenja za odgovore na provokacije, da li će naš kandidat biti gospodin Željko Komšić.