Sjećanje na Sanidu Kaplan, djevojčicu koju je HVO ubio pred očima majke

Radio Sarajevo
Autor/ica 13.7.2022. u 13:17

Sjećanje na Sanidu Kaplan, djevojčicu koju je HVO ubio pred očima majke

Foto: Radio Sarajevo

U organizaciji Udruženja logoraša Stolac danas će biti obilježena 29. godišnjica od svirepog HVO-ovog ubistva 17-godišnje Sanide Kaplan koje se dogodilo 13. jula 1993. godine na kućnom pragu, pred očima najmilijih.

Inače, sredina jula bolna je za stanovnike Dubravske visoravni. To su dani kada se Bošnjaci ovog dijela Bosne i Hercegovine prisjećaju hapšenja, zatvaranja, mučenja, ubijanja i drugih zločina počinjenih tokom “udruženog zločinačkog poduhvata” s ciljem stvaranja tzv. Herceg-Bosne.

Udruženi zločinački poduhvat

Ubistvo Senide Kaplan, i to desetak dana pred njezin rođendan, na određen način je simbol tih događaja.

“Na današnji dan 1993. godine zločinci HVO-a ubili su Sanidu Kaplan. Rahmetli Sanida je tada bila 17-godišnja djevojčica. Ubijena je pred očima majke, dok je njen brat čuo rafal krijući se u kući. Ovo okrutno ubistvo se dešavalo na kućnom pragu porodice Kaplan, u vrijeme progona, ubistava, etničkog čišćenja i zlostavljanja Bošnjaka Stoca, Dubravske visoravni i južne Hercegovine, a što je Međunarodni tribunal za ratne zločine u Haagu okarakterisao kao Udruženi zločinački poduhvat. Nažalost, ubistvo rahmetli Sanide nikada nije rasvijetljeno“, navode iz Udruženja logoraša Stolac.

Radio Sarajevo

Radio Sarajevo
Autor/ica 13.7.2022. u 13:17