Serija slučajeva femicida u BiH su ‘zvona za uzbunu’

RSE
Autor/ica 15.11.2023. u 10:56

Izdvajamo

  • "Femicid je ubistvo iz mržnje a ne tragičan kraj ljubavi. Nema opravdanja za nasilje nad ženama, niti postoji krivica žena koje su žrtave nasilja", rekla je Ana Vuković, direktorica Gender Centra Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Povezani članci

Serija slučajeva femicida u BiH su ‘zvona za uzbunu’

Foto: Predrag Zvijerac/RSE

Moraju se pod hitno popraviti i represivni i preventivni društveni mehanizmi za zaštitu žena od nasilja u porodici i femicida, poručeno je 15. oktobra na konferenciji za medije u Sarajevu.

Na konferenciji, upriličenoj nakon posljednjeg u nizu slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini, obratili su se predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, Omudsmeni za ljudska prava, kao i predstavnici nevladinog sektora iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

“Moramo promjeniti svijest o važnosti ovog pitanja u našem društvu. U velikoj smo krizi moralnih vrijednosti kao društvo, dok nam je policija potkapacitirana a kazne za obiteljsko nasilje najčešće preblage”, rekla je Alma Kratina, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Istakla je da Zakoni nisu usklađeni sa međunarodnim konvencijama te da današnje stanje ne obeshrabruje buduće potencijalne porodične nasilnike.

“Nemamo ni od nove vlade (Federacije BiH) pravi pristup, kao što nismo ni od stare vlade imali po ovom pitanju. Treba nam novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, ali i izmjene i dopune Krivičnog zakona”, rekla je Kratina.

Dodala je da je parlament obavezao Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da dostavi prijedloge ali da nema naznake kada će vlada to i uraditi.

“Femicid je ubistvo iz mržnje a ne tragičan kraj ljubavi. Nema opravdanja za nasilje nad ženama, niti postoji krivica žena koje su žrtave nasilja”, rekla je Ana Vuković, direktorica Gender Centra Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Istakla je da je nužno raditi i na prevenciji kao i na ojačavanju represivnih mehanizama, te da je važno da sve žene znaju da nisu same i da znaju kome se mogu obratiti ako se nađu u opasnosti.

Na konferenciji su se također medijima obratile i Jasminka Džumhur, ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegvine, Vildana Bešlija, predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost spolova Skupštine Kantona Sarajevo, te Jadranka Miličević iz Fondacije Cure.

Femicid u Sarajevu, posljednji u predugom nizu

U Bosni i Hercegovini (BiH) se 13. novembra desio novi slučaj femicida. Tridesetčetvorogodišnji A.B. je u Sarajevu ubio svoju bivšu partnerku u stanu u kojem je živjela sa njihovim djetetom.

A.B. je sa tridesetjednogodišnjom žrtvom ubistva vodio sudski spor oko skrbništva nad zajedničkim djetetom, koje je svjedočilo ubistvu svoje majke. Nakon ubistva je dijete odveo u svoj stan gdje ga je policija kasnije pronašla i uhapsila, dok su dijete preuzeli socijalni radnici.

Muškarac inicijala A.B. je već osuđivan zbog nasilja u porodici a u toku je i postupak koji se protiv njega vodi zbog zloupotrebe droge. U aprilu ove godine je zbog porodičnog nasilja tako bio osuđen na tri mjeseca zatvora.

Njegov advokat Omar Mehmedbašić za portal Klix je rekao da je “dijete prisustvovalo činu ubistva”, što policija nije eksplicitno navela.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor/ica 15.11.2023. u 10:56