Podvojeni mandat premijerke Kosor

Autor/ica 1.7.2011. u 00:00

Podvojeni mandat premijerke Kosor

Bolji dar od jučerašnjeg zatvaranja i posljednjih poglavlja u pregovorima s Europskom unijom za svoj i rođendan svoje Vlade, koji oba padaju baš danas, premijerka Jadranka Kosor nije mogla ni zamisliti. Jer upravo EU i toliko željeno članstvo u toj zajednici simbolizira sve u čemu je protekle dvije godine svojega premijerskog mandata Jadranka Kosor bila izvrsna.

No ostaje dojam da je mandat odradila u dijametralnim suprotnostima, ili vrlo uspješno, a to je sve što je vezano uz politiku prema EU, ili vrlo neuspješno. U tom je paketu sve što nije izravno pod monitoringom Bruxellesa i što se tiče same gospodarski oslabljene Hrvatske. Pamtimo još kako je prije dvije godine, kada je tražila povjerenje Sabora za svoju tek izabranu Vladu, najavljivala oštru borbu protiv gospodarske krize. Slučajnost ili ne, no isticala je da pad BDP-a nije krivnja nijedne hrvatske vlade, već je uvezena. Sada se čini da se cijelo vrijeme prema rješavanju gospodarskih problema odnosi kao da će ih se tako i riješiti, izvana.

Sve velike upravljačke poteze koje se od nje očekivalo, osim približavanja EU, nije ispunila. U Hrvatskoj je i dalje ostalo potrebno jačati i graditi sustav koji je sada još više rastrojen i klimav. Potrebno je vratiti povjerenje u državu, njegovati i učvrstiti prave vrijednosti u društvu i konačno provesti reforme i bolne rezove bez kojih nije moguće govoriti o terapiji za ozdravljenje gospodarstva. Jadranka Kosor otvorila je vrata za obračun s kriminalom u državnom aparatu, i to počevši čistiti u vlastitim stranačkim redovima. Međutim, sve bitne poteze koje osoba koja upravlja zemljom mora jednako tako odlučno donositi vagala je vodeći računa o socijalnom miru i masovnom odobravanju, o čemu jake osobe sigurne u dugoročnu dobrobit svog postupanja ne vode računa.

Zbog toga sve važne promjene za napredak zemlje i dalje čekaju. Budući da slijede parlamentarni izbori, vremena više nema i malo je vjerojatno da bi se premijerka sada upuštala u donošenje takvih krupnih odluka. Time ostaje i najvažnije pitanje na kraju njezina mandata, ako ne pobijedi na izborima, bi li, da ima još jednu godinu pred sobom, s jednakim žarom i jednakom efikasnošću odradila i poslove koji su ostali na čekanju kao što je dovela Hrvatsku do EU.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 1.7.2011. u 00:00