Sergej Lavrov stigao u Sarajevo, posjetit će i Banju Luku

tačno.net
Autor/ica 21.9.2018. u 09:23

Sergej Lavrov stigao u Sarajevo, posjetit će i Banju Luku

Lavrov će se danas u Sarajevu susresti s kolegom Igorom Crnadkom, a dočekat će ga i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Lavrov i Crnadak bi trebali potpisati i Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za razdoblje 2019/2020.

Lavrov će nakon susreta u Sarajevu otputovati u Banju Luku gdje će se susresti i s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, a obići će i temelje budućeg srpsko-ruskog pravoslavnog hrama.

Posjeta jednog od najmoćnijih predstavnika ruskog državnog aparata napravila je malu pometnju u bh. političkom životu. Dodik je optužio pojedine oponente, prvenstveno Bakira Izetbegovića, da sabotiraju posjetu Lavrova. Izetbegović je, s druge strane, takve optužbe odbacio rekavši da je Lavrov dobrodošao u BiH sve dok predstavlja državu koja podržava i pomaže BiH i sve njene narode i entitete.

Tajming današnjeg dolaska Lavrova u Banju Luku praćen je uz dozu sumnje zbog činjenice da se odvija u jeku predizborne kampanje te da ona najviše odgovara trenutnoj vlasti u RS-u, a koju drži Dodikov SNSD.

Paralela je povučena i s posjetom Recepa Tayyipa Erdogana prije nekoliko mjeseci u Sarajevu kada ga je dočekao predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 klix.ba

tačno.net
Autor/ica 21.9.2018. u 09:23