Predrag Kojović: Srbi u BiH nemaju problem sa identitetom, nego sa Dodikom

tačno.net
Autor/ica 17.9.2017. u 10:29

Predrag Kojović: Srbi u BiH nemaju problem sa identitetom, nego sa Dodikom

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović oštro je osudio izjave Milorada Dodika na sinoćnjem skupu u Beogradu, gdje je tokom manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ govorio kako se nada da će se Republika Srpska jednog dana pripojiti Srbiji.

„Neprihvatljivo je, a trebalo bi biti i politički nedopustivo, da gosp. Dodik nekažnjeno poziva na cijepanje BiH i promjene granica. Meni je jasan njegov lični motiv. Ono što je neobjašnjivo stekao u BiH je uložio u beogradske nekretnine i sad sanja o spajanju RS-a i Srbije. Ovakvi istupi međutim, ne smiju ostati bez reakcija međunarodne zajednice, posebno članica PIC-a.  “, rekao je Kojović.

“Ja sam Srbin po etničkoj pripadnosti, BiH je, a ne Srbija, moja domovina i niko, a posebno ne gospodin Dodik nema pravo da je komada pa ni u svojim senzacionalističkim izjavama. Ja nisam sklon ovoj vrsti rječnika u javnom prostoru kada su druge teme u pitanju, ali je Dodikova politika i retorika zaista dno dna i sramota je da takav čovjek tvrdi da govori u ime bosanskih Srba. Kada se svojevremeno u Domu naroda vodila rasprava o Zakonu o entitetskom državljanstvu njegovi SNSD-ovci i neki SDA-ovci su moje istupe ocjenili kao bosanskohercegovački nacionalizam. To je, kako sam im odgovorio, optužba koju s ponosom prihvatam. Ovo je domovina svima koji smo tu rođeni i živimo, bez obzira na etničku ili bilo koju pripadnost. Takva je BiH bila i takva će, kada pobjedimo nacionaliste 2018., ponovo biti.”,zaključio je Kojović.

tačno.net
Autor/ica 17.9.2017. u 10:29