SDA je saučesnik u negiranju genocida

Oslobođenje
Autor/ica 5.7.2017. u 16:25

SDA je saučesnik u negiranju genocida

Građanski savez smatra sramnom glasanje SDA za budžet i konkretnu budžetsku stavku Opštine Srebrenica iz koje se finansira negiranje genocida. Samo pod rukovodstvom SDA je moguće da preživjeli genocida iz Srebrenice i istočne Bosne finansiraju negiranje zločina u kojem su pobijeni njihovih najmiliji, istakli su u saopštenju iz Građanskog saveza.

Naime, SDA je dio skupštinske većine u Srebrenici sa SNSD-om i glasala je za budžet i budžetsku liniju za tzv. Petrovdanske dane iz koje se plaća dolazak Ljiljane Bulatović i njena sramna promocija.

Jedino bijednije od toga su pokušaji SDA da izbjegne prihvatiti krivicu za poniženje kakvo preživjeli genocida teško da su doživjeli od kraja rata do danas. Petrovdanski dani su zamišljeni i oganizovani kao manifestaija koja oduvijek za cilj ima isključivo negiranje genocida i nema nijednog SDA-ovog odbornika u Srebrenici koji toga nije svjestan. Njihova odluka da podrže tu sramnu manifestaciju znači da nema svetinje koju SDA nije u stanju prodati za budžetsku liniju ili fotelju. Naime, pokrovitelj tzv. Petrovdanskih dana nije načelnik kao što lažu svi od najnižih do najviši funkcioneri SDA, nego Opština Srebrenica, što se vidi i na prvi pogled.SDA od danas ima samo dvije mogućnosti: da napusti većinu sa negatorima genocida iz SNSD-a ili da zauvijek ušuti o Srebrenici. Odlukom da podrži budžetsku liniju namijenjenu negiranju genocida SDA je pokazala da snosi moralnu, političku i istorijsku odgovornost za stanje u Srebrenici. U svakoj drugoj zemlji ovakvom odlukom SDA bi izgubila pravo da postoji.

Ova odluka pokazuje još jednom da moralna vertikala SDA počinje koalicijom sa Radovanom Karadžićem, a završava finansiranjem tribine Ljiljane Bulatović. SDA je od svog osnivanja bila u koaliciji sa svakim masovnim ubicom građana BiH i između stranke i države uvijek stavljala stranku iznad države. Tako je bilo u julu 1995. kada je SDA neometano nastavila držati sjednicu svog Glavnog odbora dok je Srebrenica padala, tako je bila u septembru 2016. kada su znajući da će negatori genocida iz SNSD-a pobjediti na izborima spriječila ozbiljnu građansku inicijativu, do usvajanja budžeta opštine Srebrenica za 2017. kada je podržala plaćanje negiranja genocida.

Jer od 1990. do danas važi samo jedno: što je jača SDA, to je manje BiH, navedeno je u saopštenju Građanskog saveza.

oslobođenje.ba

Oslobođenje
Autor/ica 5.7.2017. u 16:25