Samoorganizovani pokret “Dobre Kote” poziva volonterke i volontere

Stela Kapidžić
Autor/ica 27.4.2018. u 17:19

Samoorganizovani pokret “Dobre Kote” poziva volonterke i volontere

Dobre Kote su samoorganizovani pokret koji javne prostore Sarajeva transformiše u zajedničke slobodne zone solidarnosti, ljubavi i umjetnosti – metodom direktne akcije.

Kota u geografiji predstavlja visinsku tačku, u ratu mjesto sukoba, a u žargonu lokaciju koja je idealna za obavljanje nelegalnih stvari — zbog svoje napuštenosti, neiskorištenosti i zabačenosti. Dobra kota je uvijek dovoljno daleko od pogleda ljudi i policije, i dovoljno zapuštena da bi je bilo moguće koristiti na neki drugi način.

Sarajevo, ali i drugi bosanskohercegovački gradovi i lokalne zajednice, zbog manjka brige i upotrebe javnog prostora obiluju dobrim kotama. Naša ideja ima za cilj oživjeti takva mjesta, integrišući umjetnost u njihov sastavni dio. Dobre kote “putuju” kroz grad, gdje će se truditi da napuštene prostore ožive uz pomoć svih oblika umjetničkih ili solidarnih akcija, prostor koji će zatim i zajedno sa komšijama i komšinicama reparirati –organizujući unutar njega zajedničke radne akcije, Buvljake Bez Novca, radionice umjetnosti, reciklaže, permakulture…

 marijin dvor

Kota – Marijin Dvor

 

Ofarbani su zidovi, bunar i oslikan je pod. Izbačeno je jedan veliki kamion smeća skupa sa preko 20 vreća od 120 litara otpada. Napravljen je prostor za bašticu na istom mjestu gdje se povrće uzgajalo u toku rata. Ubačene su dvije velike ljuljačke za odrasle kao i dvije male ljuljačke za djecu. Postavljene su dvije kante za otpad, rastinje je podrezano, prostor oko drveta je ukrašen sa pronađenim ciglama, nekadašnji golubarnici su oslikani, zacementirane su rupe na ulazu  na stepenicama.

 boca

Kota – Staza za boćanje, Hrasno

 

Oslikana je betonska površina kao  aik šarenih slagalica zajedničkim naporima srednjoškolaca i srednjoškolki skupa sa našim dobrokotnim timom.  Pogled sa  klupa koje se nalaze pored ove površine sada je uljepšan jednom betonskom šarenom oazom.

Svi zainteresovani koji žele da se pridruže dobrokotnom timu, pošaljite podatke: ime prezime, datum rođenja, kontakt telefon i grad iz kojeg dolazite na e-mail

dobrekote.sa@gmail.com

Ukoliko želite da smarate službe u općinama, komunalna preduzeća,radite na traženju materijala za rad, upoznate svoje mahale i komšiluke, družite se s djecom, radite na svojim vještinama, učite nove stvari i upoznajete novu raju javite se.

Stela Kapidžić
Autor/ica 27.4.2018. u 17:19