Sablazan u dolini Sv. Florijana

tačno.net
Autor/ica 16.10.2017. u 10:30

Sablazan u dolini Sv. Florijana

Na sceni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu 14. oktobra, u okviru Međunarodnog projekta Balkan Dance project Vol. 3  premijerno je izvedena savremena plesna predstava Sablazan u dolini Sv. Florijana u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića.

Burleska slovenačkog pisca Ivana Cankara koji je uz pesnika France Prešerna ikona slovenačke ne samo književnosti, koju su koreograf i reditelj oblikovali kroz savremeni plesni izraz, po oštrini zapažanja, izražavanja, otkrivanja, licemerja, gramzivosti pojedinaca tadašnjeg slovenačkog društva može stati rame uz rame uz srpskog komediografa Branisalava Nušića. Rođeni su skoro istovremeno na sličan način izvrgavali su ruglu postojan malograđanski mentalitet kome je životni moto bio ne talasaj.

Šta se dešava kada u rajsku dolinu učmalu, od samozadovoljstva, prekrivenom izmaglicom prašine, odvojenu paukovom mrežom od traganja za smislom života bane Sablazan.

Sablazan sva od sjajnih boja života, strasti, ljubavi, izazova… kao tektonska kataklizma izbacuje na površinu svo samoljublje, laž, dvojni moral, pohlepu tako brižljivo sakrivane pod plaštom nedužnosti i poštenja. U svojoj nevelikoj, nezlobivoj satiri Sablazan u dolini Svetog Florijana Ivan Cankar izvrgava ruglu svu bedu društvenog licemerja suprostavljajući malograđanskim odličnicima raskrinkavajući svu bedu njihovog dvojnog morala dvoje vagabunda Petra i Jacintu, koji svojom iskrenom željom za punim životom kao uragan protutnje povrh njih za trenutak uzvitlavši prašinu i sablaznivši ih lekcijom koju nisu shvatili.

Pred tvorcima plesne piese stoji ne mala obaveza i zadatak da zadatu temu s reči prevede na svima razumljiv jezik igre koji će obznaniti tajnu poruku skrivenu među napisanim redovima: probudite se! Stresite prašinu sa sebe! Pogledajte se u oči… Život je lep, pun izazova i radosti… ŽIVITE!

Ovogodišnja produkcija Balkan Dance project nastala je u saradnji Tanzelarijae – Udruženje za promociju savremenog plesa iz Bosne i Hercegovine, slovenačkim pozorištem Festival Velenje i srpskim Udruženjem profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije uz saradnju Instituta za umetničku igru.

Balkan Dance project je nastao 2013. godine po ideji Igora Kirova koreografa iz Makedonije i Mojce Majcen baletske umetnice iz Slovenije, kojima se priključio Aleksandar Ilić prvi solista i koreograf Narodnog pozorišta u Beogradu, s idejom saradnje i povezivanja mladih igrača radi unapređivanja umetnika iz regiona i promocije umetničke igre.

Predstavu izvode igrači iz pet zemalja Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije: Mojca Majcen, Ema Janković (Hrvatska), Zulejha Kečo (BIH), Branko Mitrović (BIH), Luka Živković (Srbija) i Jakša Filipovac (Srbija).

Adaptacija muzike Lana Toković (Srbija), kostim i scenografija Neira Sinanbašić i Melisa Musić (BIH).

Repriza je zakazana za 19. oktobra u Velenju, a beogradska premijera je planirana u decembru ove godine.

Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

tačno.net
Autor/ica 16.10.2017. u 10:30