Predsjednik CIK-a Željko Bakalar: Neupitno je da su izbori ugroženi, ali pitanje je zašto

I. Č./klix.ba
Autor/ica 25.7.2020. u 11:36

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar: Neupitno je da su izbori ugroženi, ali pitanje je zašto

foto: SB

Očigledno je da se opstruira usvajanja budžeta i da ćemo, s obzirom na to da je već prekoračen krajnji rok za osiguranje sredstava, za posljedicu imati da u najboljem slučaju održavanje izbora kasni. Kako vi to vidite?

Najbolji slučaj bi bio da su održani na dan kad su prvobitno zakazani, 4. oktobra, ali smo bili primorani da donesemo odluku o odgađanju izbora za 15. novembar zato što sredstva nisu bila osigurana. Odluku da se odgode izbori osporavao je Klub SNSD-a u Ustavnom sudu BiH i Sudu BiH. U sve tri presude odlučeno je da su odluke CIK-a pravno utemeljene i da je datum izbora legalan.

Zakonska obaveza institucija BiH bila je da se najkasnije do 22. maja, 15 dana nakon raspisivanja, osiguraju sredstva za provedbu izbora, što ni 70-ak dana nakon isteka roka nije osigurano. Stoga je neupitno jesu li izbori ugroženi, već koji su razlozi zašto je to tako.

Koji su razlozi?

Mi o tome možemo samo nagađati, špekulirati, imati svoje pretpostavke… Jedina prava istina je da neko pokušava institucionalno da onemogući biraču BiH da ostvari svoje temeljno građansko i političko pravo da biraju i budu birani.

Je li CIK, otkako ste vi na čelu, imao ikakve kontakte sa predstavnicima vlasti na temu usvajanja budžeta, odnosno održavanja izbora?

Pokušavali smo na više načina stupiti u kontakt, tražili smo sastanke, pokušali smo da dobijemo ured predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s obzirom na to da je davao medijske izjave da postoji način da se posebnom odlukom osiguraju finansijska sredstva. Nismo dobili odgovor. Pisali smo Parlamentu u više navrata. CIK se sa više dopisa obraćao Ministarstvu finansija i drugim institucijama sa zahtjevima da se sredstva osiguraju.

Nakon svega imamo situaciju da finansijska sredstva nisu osigurana. Budžet je u Predstavničkom domu i Domu naroda usvojen u dva različita teksta, ide se na usaglašavanje, a mi ne znamo u kojem vremenskom roku ono može biti završeno i kad ćemo imati operativna sredstva za provedbu izbora. Od toga ovise sve dalje aktivnosti i sam datum izbora.

Da li ste imali kontakata sa predstavnicima OHR-a, međunarodnih organizacija i stranih ambasada?

Imamo stalne kontakte s predstavnicima međunarodne zajednice. Oni potpuno podržavaju rad CIK-a i otprilike imaju iste bojazni vezane za održavanje izbora, smatraju da se demokratski izbori moraju održati, provesti… Ali oni ne donose odluke, već institucije BiH.

Može li CIK, kao institucija, tražiti odgovornost kod pravosudnih institucija za to što sredstva nisu osigurana?

Može, kao što krivičnu prijavu može podnijeti svaki građanin BiH. A i Tužilaštvo može djelovati po službenoj dužnosti ukoliko smatra da takvo postupanje ili nepostupanje ima elemente krivičnog djela.

Koji je vaš sljedeći korak?

Nastavljamo sve planirane predizborne aktivnosti u skladu sa našim kalendarom izbornih aktivnosti. Čekamo željno operativna sredstva jer nam fali ljudi. Svaki izborni ciklus je omogućavao 30-40 dodatnih uposlenika, svaki izborni ciklus je imao u budžetu dodatnu opremu koja se osigurava da bi se nesmetano planirali i da bi se održavale izborne aktivnosti. Ovaj put to nema. Naporima uposlenika iznijeli smo sve izborne aktivnosti do ovog momenta u planiranim rokovima. Šta će biti, ne znamo. Čekamo dalji razvoj situacije.

HDZ i SNSD vam spočitavavaju da ste bili na poziciji savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Nije li to svojevrsno priznanje da su oni do sada kontrolisali CIK?!

To ćete morati pitati njih. Nije tajna da sam ja bio na poziciji savjetnika Željka Komšića, to je podatak iz moje biografije i ja sam tu poziciju obavljao časno, kao i poziciju državnog službenika u CIK-u. Na toj poziciji u CIK-u sam proveo skoro pet godina i sa te pozicije sam imenovan na poziciju savjetnika. Imam izborno iskustvo, radio sam u više sektora, bio zamjenik direktora glavnog centra za brojanje. Ta činjenica iz biografije je nešto što njima možda smeta, ali to je pitanje za njih.

Koliko bi izbori kasnili da se, naprimjer, sad usvoji budžet?

Da bi se održali izbori moraju postojati odštampani glasački listići. Sama nabavka, žalbeni proces i proces štampanja i pakiranja traje određeni vremenski period koji korespondira sa nekih 105 dana. Mi smo računajući te rokove već u velikoj stisci s vremenom. Imamo izabranog dobavljača, ali još uvijek teče rok za žalbu. Drugi ponuđači imaju mogućnost žalbe i ne znamo kad bi to moglo biti sve okončan, odnosno kad će biti finalno koji je dobavljač izabran. Da bi se zaključio ugovor sa dobavljačem moramo imati sredstva. Niko neće podnijeti tako obiman posao ako nema osigurano ugovorom da će biti realizacija tog posla. Od toga ovisi mnogo stvari.

Ko je dobavljač koji je načelno izabran?

To je javni podatak, ali ne bih govorio o tome dok ne prođe žalbeni rok. Tek ako i kad bude finalno izabran…

klix.ba

I. Č./klix.ba
Autor/ica 25.7.2020. u 11:36