Rušitelji mostarskog Partizanskog groblja još uvijek nepoznati

tačno.net
Autor/ica 15.8.2022. u 19:02

Rušitelji mostarskog Partizanskog groblja još uvijek nepoznati

Foto šg

Dva mjeseca je prošlo od najveće devastacije do sada na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, a istraga je još u toku, kažu nadležni u Mostaru. Bio je to još jedan rušilački uradak s potpisom lokalnih fašista i njihovih nalogodavaca. Od devedesetih godina konstantno su razbijali spomen ploče, crtali uvredljive grafite i fašističke znakove ali ovaj put uništili su svih sedamsto spomen ploča poginulim mostarskim antifašistima.

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Mostar (UABNOR Mostar) insistira na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage od nadležnih služni.

“Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopćenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. Građani imaju pravo znati dokle se došlo, jer rušilački pohodi na ovaj spomenik traju punih 30 godina i kontinuirano je istraga u toku. Tim više što je nakon posljednjeg rušilačkog pohoda ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona u izjavi datoj medijima rekao da policija uvijek otkrije počinioce, a da to zapne u daljnjoj proceduri. Zapravo je lopticu prebacio na nadležno Tužilaštvo”, naovde iz UABNOR-a Mostara, piše Klix.ba.

Ako je to tako, naglašavaju, “onda insistiraju da javnost bude upoznata sa svim relevantnim informacijama o počiniocima, jer stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nepovjerenja u gradu, što nikome normalnom ne odgovara izuzev, ako i to nije dio predizborne kampanje koja je uveliko počela”.

Poslali smo upit Tužilaštvu HNK šta su poduzeli po tom pitanju i evo njihovog odgovora:

“Tužiteljstvo je odmah po saznanju za navedeni događaj (15.06.2022. godine) formiralo predmet i naložilo istražiteljima MUP-a HNŽ/K – Policijske uprave Mostar žurno poduzimanje svih neophodnih mjera i radnji u cilju otkrivanja počinitelja ovog kaznenog djela.

Tužiteljstvo HNŽ/K je potom zaprimilo Izvješće Policijske uprave Mostar, protiv nepoznatog počinitelja ili počinitelja povodom navedenog događaja na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, te je donesen Nalog o provođenju istrage protiv nepoznatog/ih počinitelja.

Nadalje, Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K je zatražilo da se Federalna uprava policije (FUP) F BiH uključi u rad na slučaju, te je, također, od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) zatražilo sve informacije kojima eventualno raspolaže, a vezano za navedeni slučaj.

Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K Mostar u suradnji sa MUP-om HNŽ/K – PU Mostar nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju otkrivanja počinitelja i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo.”

Partizansko spomen groblje u Mostaru nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine, izgrađen 1965. godine, u čast poginulim partizanima Narodnooslobodilačkog pokreta iz Mostara u Drugom svjetskom ratu. Djelo je čuvenog jugoslavenskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Spomenik je trajno na meti Čovićeve ulične desnice u Mostaru.

tačno.net
Autor/ica 15.8.2022. u 19:02