Riječki planetarij posjetilo više od 20 tisuća ljudi

Autor/ica 17.3.2011. u 03:13

Riječki planetarij posjetilo više od 20 tisuća ljudi

teraktivne show prezentacije u planetariju, projekcije filmova na sfernoj kupoli promjera osam metara, te spektakularni video instrumentalni performans, samo je dio atrakcija što očekuju Riječane ove subote u Astronomskom centru, koji se druge godine zaredom uključio u obilježavanje Međunarodnog dana planetarija.

– Pripremili smo cjelodnevna događanja što će potrajati od 11 do 22 sata, a riječ je o perspektivi prošlogodišnjeg programa Astronomskog centra. Želimo široj javnosti pokazati fantastični svijet planetarija i objasniti specifičnosti jedinog planetarija s digitalnom tehnologijom u ovom dijelu Europe.

Posjetitelje očekuju projekcije tri filma »Utrka do Zemlje«, »Dva mala komada stakla«, te »Misija: Mars«, kao i tri stručno vođene prezentacije u planetariju »Moj prvi pogled u nebo«, »Mala tijela Sunčevog sustava« i »Vodič noćnim nebom: proljeće«.

Između filmova i prezentacija organizirali smo besplatno stručno vodstvo objektom pod nazivom »Planetarij kao vremeplov«. Za veliko finale pripremili smo videoinstrumentalni performans u planetariju pod nazivom »Svemir i glazba«, najavila je voditeljica Astronomskog centra Rijeka Andrea Cvitan.

U slučaju lijepog vremena predviđena je »Astrognozija«, a riječ je o promatranju zvijezda na otvorenom. Posjetitelji će pritom moći vidjeti i izložbu »Kozmički ciklus« pokojnog slikara Borisa Mardešića, koji je krajem prošle godine riječkom Astronomskom centru donirao svoja djela inspirirana Svemirom. Ulaz u planetarij u subotu bit će prigodnih deset kuna, dok se stručno vodstvo ne naplaćuje.

Posjetitelje planetarija u proljetnom programu očekuje i stručno vođena prezentacija »Safari Sunčevim Sustavom«, namijenjena predškolcima i osnovnoškolcima, koji će tijekom 20 minuta imati priliku »posjetiti« najzanimljivija mjesta našeg prvog susjedstva, te upoznati najosnovnija obilježja Sunca, Zemlje i ostalih planeta.

Prezentacija je na rasporedu subotom u 11 sati u sklopu »Matineje za najmlađe«, te utorkom u 10 sati za organizirane grupe. Vodič noćnim nebom dobit će svoju proljetnu varijantu petkom u 19.30 sati, a u sklopu retrospektivnog programa moći će se pogledati »Utrka do Zemlje«, utorkom u 19.30 sati, te »Misija: Mars«, petkom u 19.30 sati. Promatranja u zvjezdarnici i dalje će se odvijati subotom od 20.30

Novi list

Tagovi:
Autor/ica 17.3.2011. u 03:13