Putuj Evropo!

Goran Pandža
Autor/ica 13.4.2013. u 07:55

Putuj Evropo!

Kada povjerenik EU za proširenje, Stefan Füle, kiselim izrazom lica i bez imalo uvijanja kaže da od evropskih integracija nema ništa, možete sa sigurnošću utvrditi da je država na koju se izjava odnosi duboko zaglibila u blatu. Nažalost, toga smo u Bosni i Hercegovini odavno svjesni, ali smo naučili i da ovo nije ultimativno dno jer uvijek može gore.

BiH i Hrvatska 

Apokaliptična atmosfera povodom evropskih integracija za BiH je uslijedila samo 15 dana nakon što je Füle, uz jednako neskriveno, samo tim povodom – zadovoljstvo – izjavio kako Hrvatska ispunjava apsolutno sve uslove da u julu 2013. pristupi EU.

Petnaestak dana kasnije i nešto stotina kilometara istočnije je ponovo naočigled izašla činjenica koliko Bosna i Hercegovina kaska za civiliziranim svijetom, obzirom da pregovori sa EU ne padaju ni zbog (ne)borbe sa kriminalom i korupcijom, ni zbog katastrofalnih privredno-ekonomskih pokazatelja, što je bila kočnica mnogim drugim pristupajućim članicama, već na stvarima koje su se prirodno trebale rješavati davno, otprilike po okončanju robovlasničkih odnosa  – da su svi ljudi bez obzira na vjersku, nacionalnu, polnu i kojekakvu drugu pripadnost jednaki pred zakonom i da imaju jednako pravo kandidiranja na izvršne funkcije vlasti, ponajprije u Predsjedništvo BiH.

Obzirom da ni nakon tri godine nije implementirana presuda u slučaju „Sejdić-Finci“, tj. nije promijenjena diskriminatorna stavka u Ustavu BiH da se za članove Predsjedništva BiH mogu kandidirati isključivo pripadnici tri konstitutivna naroda, ali ne i tzv. „Ostali“, Uniji ne preostaje ništa drugo nego da otkaže treću rundu pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, što će se prema Füle-ovim riječima i sasvim izvjesno dogoditi.

Apel Koalicije “Jednakost” 

Dok su građani i većina civilnog sektora (opravdano) bespomoćno klonuli duhom, navikli na nemogućnost dogovora vodećih političara u BiH, kao jedni od rijetkih se oglasila Koalicija “Jednakost” apelujući “da se diskusija o ovom pitanju vrati u parlament i da se izabrani predstavnici očituju o tri prijedloga amandmana koji su već u parlamentarnoj procedure”.

Naime, u parlamentarnu proceduru su prije nekoliko mjeseci upućena tri prijedloga za implementiranje presude “Sejdić-Finci”, jedan od strane poslanika i delegata iz dva HDZ-a, drugi od strane poslanika i delegata SNSD i SDS i treći od strane poslanika SDA, ali se Parlamentarna skupština još uvijek nije očitovala o prijedlozima.

Tako, čekajući konačnu odluku Visoke predstavnice EU Catherine Ashton o evropskim integracijama BiH i ne čekajući moženebitni dogovor bh. političara, ostaje nam zapjevati Balaševu za ove prigode:

“…Putuj planeto, ovdje se vrag priziva…”

Goran Pandža
Autor/ica 13.4.2013. u 07:55