Crnogorski romani u izboru za nagradu “Meša Selimović”

 vijesti.me
Autor/ica 1.6.2012. u 08:17

Crnogorski romani u izboru za nagradu “Meša Selimović”

Jedini crnogorski dobitnik nagrade do sada je Ognjen Spahić, koji je 2005. godine bio laureat sa romanom ”Hansenova djeca”.

Za književnu nagradu “Meša Selimović”, koja će se po 12. put dodijeliti u septembru u Tuzli, selektor za Crnu Goru Pavle Goranović odabrao je četiri kandidata, odnosno romana: „Stimadur“, Bosiljke Pušić u izdanju “ Grigorije Dijak”, „Uspavanku za Vuka Ničijeg“, Ksenije Popović (Nova knjiga), „Bijeli gavran“ Borislava Jovanovića (Centralna narodna biblioteka Đurđe Crnojević) i „Žig“ Kemala Musića (K klub).

Nagrada “Meša Selimović” koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore biće dodijeljena na 12. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis, koji će se održavati od 6. do 9. septembra u Tuzli.

Selektori su odabarali po najmanje dva, a najviše pet romana sa svog govornog područja, od kojih će žiri u sastavu Zdenko Lešić, Predrag Matvejević, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Irfan Horozović odabrati najbolji roman čiji će autor dobiti nagradu „Meša Selimović“.

Basara, Tišma, Šehić, Sidran…

Vladimir Arsenić selektor za Srbiju se opredijelio za “Mein Kampf”, Svetislava Basare, “Bernardijevu sobu” Slobodan Tišma, Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, 2011 i “Razbijanje” Miloš Živanović, Beograd Algoritammedija, 2011.Nagradu “Meša Selimović” 2011. godine dobio je poznati hrvatski pisac Ludvig Bauer za roman “Zavičaj, zaborav”.

Selektor za Hrvatsku Jagna Pogačnik, odabrala je: “Kalendar Maja” Zorana Ferića, “Đavli od papira” Zorana Pilića, “Ovdje neće biti čuda” Gorana Ferčeca, ”Život bez imena” Vladimira Stojsavljevića i ”Drenje” Luke Bekavca.

Emir Imamović selektor za Bosnu i Hercegovinu uvrstio je “Otkup sirove kože” Abdulaha Sidrana, “Kijamet via Vranduk” Fadile Nure Haver, “Sanjao sam slonove” Ivice Đikića, “Knjiga o Uni” Faruka Šehića “Orgulje iz Waldsassena”, Nebojše Lujanović.

Prošlogodišnje crnogorske kandidate za Mešinu nagradu Vuksana Vuksanovića sa knjigom “Zemlja” i Slobodana Šabeljića sa “Pričama o Silviji” takođe je selektovao Pavle Goranović, a nagradu je dobio poznati hrvatski pisac Ludvig Bauer za roman “Zavičaj, zaborav”.

Jedini crnogorski dobitnik nagrade do sada je Ognjen Spahić, koji je 2005. godine bio laureat sa romanom ”Hansenova djeca”. Prema mišljenjima mnogih kritičara, nagrada ‘’Meša Selimović’’ jedno je od najvažnijih priznanja u književnom svijetu jugoistočne Evrope.

 

 vijesti.me
Autor/ica 1.6.2012. u 08:17