Proustaški Hrvatski tjednik objavio je ekskluzivnu teksturinu o tzv. američkim zračnim fotografijama logora Jasenovac u kojem je moglo biti 1200 zatočenika!

Armando Černjul
Autor/ica 9.10.2022. u 15:15

Proustaški Hrvatski tjednik objavio je ekskluzivnu teksturinu o tzv. američkim zračnim fotografijama logora Jasenovac u kojem je moglo biti 1200 zatočenika!

Foto: Armando Černjul/Preslika naslovnice HT i članka o Ivanu E. Šariću

Suradnik zadarske tiskovine stanoviti Igor Vukić piše laži i povijesne krivotvorine: Ovo je još jedan, možda i konačni dokaz koji iz temelja ruši velikosrpski mit o Jasenovcu

Jednostavno rečeno ne mogu bez zadarskog proustaškog Hrvatskog tjednika bez obzira na ustaško štivo o visoku cijenu od 20,00 kuna (ima samo 52 stranice) najskupljeg tjednika u Hrvatskoj. U najvećem hrvatskom proustaškom listu doista se može pročitati svega i svačega, ali ništa pametnoga! Ta tiskovina iz broja u broj objavljuje “ekskluzivne članke”, točnije bljutavih pamfleta. Takav je objavljen u novom broju od 6. listopada ove godine i najavljuje na naslovnici; ekskluzivno – prvi put u hrvatskim novinama objavljujemo: Američke zračne fotografije iz 1944. Dokaz da je sve laž! Ni masovnih grobnica, ni leševa u Savi, ni krematorija, ni Goldsteinovih drobilica, samo šest baraka dimenzija 24 x 6 m u koje je moglo stati  1200 zatočenika”.

To je dosad u povijesti Republike Hrvatske prvi put da je objelodanjena najveća laž i povijesna krivotvorina ne samo o ustaškom koncentracijskom logoru, nego uopće u postojanju Republike Hrvatske! Taj zloćudni pamflet može objaviti samo ustašoidni Ivica Marijačić, novinar, glavni urednik i direktor čija je tiskovina za smetlište! To se, dakako, mora reći i za stanovitog Igora Vukića, čije je ime u Impresumu suradnika tjednika i autora navedenog “članka” koji je objavljen na čak pet stranica i zasigurno najskandalozniji pamflet u Lijepoj našoj! Taj tzv. novinar – ne znam je li član Hrvatskog novinarskog društva (HND), ako jest trebalo bi ga izbaciti za sva vremena – u podnaslovu prof. dr. sc. Iva Goldsteina, predavača na Filozofskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu spominje samo “… jezive izmišljotine ludoga Goldsteina”.

Ma koje američke zračne fotografije Jasenova iz 1944.?

Nije mi namjera da branim jednog od najboljih poznavatelja velike tragedije u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac, jer to uvaženom povjesničaru i profesoru nije potrebno. Niti sam psihijatar da mogu reći da je lud Igor Vukić, a ako nije liječnik specijalist, dakle psihijatar, tada se mora ohladiti i pripaziti što piskara, jer javno oklevetao čovjeka i uvaženog znanstvenika, što je kazneno djelo. Isto je tako kazneno djelo što je stanoviti Vukić objavio u Hrvatskom tjedniku, ali dosadašnja praksa je pokazala i dokazala da DORH ne poduzima istražni postupak protiv Ivice Marijačića i autora psihopatskih “članaka”!

Evo što čitateljima proustaškog Hrvatskog tjednika nudi Igor Vukić. “Kad su početkom lipnja 1944. godine Jasenovac nadlijetali izviđački zrakoplovi američkih zračnih snaga (United States Air Forces, USAF), u logoru se odvijala prava drama. Pročulo se da je harmonikaš Ivo Wolner, zagrebački Židov, pokušao pobjeći izvan logora sa zabave na koju su ga, kao majstora njegova instrumenta, poveli neki jasenovački ustaše. U logor je doneseno harmonikaševo mrtvo tijelo. Ovoga puta ispunjena je prijetnja koja se zlokobno nadvijala zatočenicima i priječila im bijeg: iz logora se ne bježi, ako tko to učini, strijeljat će se deset zatočenika iz bjegunčeve radne ili zavičajne skupine…”. Tzv. novinar nadalje piše o  Normandiji i iskrcavanju zapadnih Saveznika koji su bombardirali u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, točnije gradove Osijek, Slavonski Brod, Zagreb… Navodi i Sarajevo.

Za fotografije logora navodi da su pohranjene u Nacionalnom arhivu SAD-a (National Archive and Records Administration, NARA) u Washingtonu i su uz pomoć suradnika (??) iz SAD-a i Hrvatske. Ma koje američke zračne fotografije Jasenovca iz 1944. godine?

Proustaški mit Vukića i Marijačića!

Objavio je sljedeće: “U mitološkim prikazima jasenovačke povijesti Gradina je veliko stratište i tu bi, valjda, trebalo biti pokopano bar 60.000 leševa s popisa od 83.000 navodnih žrtava logora, koliko je prikupilo hrvatsko državno spomen-područje Jasenovac s financijskom potporom Vlade RH(…)”. Nadalje piše: “Posmrtne ostatke desetaka tisuća ljudi ne bi trebao biti problem pronaći sondiranjem i snimanjem gradinskog područja. No jugoslavenski tim istraživača koji je onamo poslan 1964. godine nije mogao pronaći znatan broj posmrtnih ostataka. Iako su bušili teren na 130 mjestu specijalnom sondom tipa Dachnowski i vadili uzorke tla spiralnom bušilicom, uglavnom su pronalazili nedirnutu zemlju pa su u zapisnicima ustvrdili da tu ‘nema i nije grobnica’. Pronašli su nekoliko grobnih mjesta, koja su bila poznata i lokalnim stanovnicima. U njima su u Gradini pronašli posmrtne ostatke 282 osobe: od toga 98 ženskih i 72 dječja leševa. Kosturi su bili bez vidljivih fizičkih ozljeda.

Pronađena je i jama s 48 muških posmrtnih ostataka za koje nije utvrđeno da su umrli nasilnom smrću, a radilo se o ‘kratko ošišanim muškarcima starim od 20 do 40 godina, snažnih i koščatih’, što navodi tezu kako je  riječ o domobranima i ustašama koji su ondje dovedeni poslije rata i likvidirani za osvetu. Postoje svjedoci i indicije da je nekoliko takvih skupina ondje dovedeno u to vrijeme (…).

Bespoštedni napad na predsjednika Vlade, Republike i Sabora!!!

Objavljen je uokvireni tekst pod naslovom ‘Svjedok’ naknadno priznao da je IZMISLIO PRIČU (pod. autor I. V. ili glavni urednik Marijačić) o lomači na kojoj su spalili Samlaića s violinom!, u kojem je, uz ostalo, objavio: “Službena hrvatska jasenovačka povijest utemeljena je na iskazima nekolicine svjedoka vrlo upitne vjerodostojnosti. Na njima državni odnos prema logoru u Jasenovcu temelje i glavni usmjerivači politike sjećanja poput predsjednika Vlade, Republike i Sabora!!! Štoviše glede svjedoka piše o komunističkoj propagandi, te objavljuje “članke” koji su nalik na one iz lista Spremnost, glasila Ustaškog pokreta u doba fašističke endehazije! Pamfletist i krivotvoritelj povijesti u Hrvata završava “članak” riječima: “I što sad? Nije li došlo vrijeme da hrvatska država napokon podupre ozbiljno istraživanje koja će prikazati realne razmjere događaja u logoru Jasenovac? I to, napokon, iz vlastitih interesa.” Igor Vukić i Hrvatski tjednik objavljuju u interesu bivše hrvatske države – NDH-a!! (pod. A. Č.).   

DORH u Zadru trebao bi pokrenuti kazneni postupak, a nadležni sud donijeti presudu zabranu rasparčavanje proustaškog Hrvatskog tjednika, a tom bi valjalo učiniti i protiv autora “članka” Igora Vukića!!

U vrijeme SFR Jugoslavije povjesničari i raznorazni pisci i novinari objavili su da je u logoru Jasenovac ubijeno oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista, što je u to doba bila najveći falsifikat o velikoj tragediji u tadašnjoj državi. Međutim, prema nekim hrvatskim izvorima, smrtno je stradalo oko 60.000, ali prema izjavi koju je dao prof. dr. sc. Ivo Goldstein za Radio Slobodna Evropa od 30.04.2018. u logoru Jasenovac ukupan broj stradalih je između 90.000 i 100.000. Zato je morbidni Igor Vukić u HT objavio da je Goldstein lud. Javnost će uskoro pričati tko je zapravo luđak…!

Međutim, najveću luđaci i krvnici su Eugen Dido Kvaternik, osnivač ustaških logora i Vjekoslav Maks Luburić, zapovjednik logora Jasenovac i čije je ime donedavno nosila ulica na desnoj strani Neretve u  Mostaru!! (pod. A. Č.).

Vrhbosanski nadbiskup Ivan Evanđelist Šarić hvalio se da mu je Pavelić bio prijatelj!

U istom broju HT objavljen je članak pod naslovom “Zaljubljenik u Hrvatsku, dosljedno je ostao za dom i domovinu spreman”, autora Ivice Karamatića i govori o vrhbosanskom nadbiskupu Ivanu Evanđelisti Šariću. Ne znam kakav je domoljub vrhbosanski nadbiskup Šarić kada njegova domovina nije Hrvatska, već Bosna i Hercegovina! On je, zapamtite Ivica Karamatić, samo Hrvat iz Bosne in Hercegovine i ništa više, a pravo je autora članka da u podnaslovu, kako je istaknuto, da “zaslužuje trajno hrvatsko poštovanje i sjećanje. A kakvo je sjećanje proustaškog vrhbosanskog biskupa potvrđuje njegove riječ o Paveliću. Najprije da kažem ponešto o životopisu tog Šarića (koristio sam se izvorom HT). Rođen je 27. rujna 1871. u Travniku, za svećenika je zaređen u Sarajevu 1894., a doktorirao je teologiju u Zagrebu 1898. godine. Pomoćnim vrhbosanskog biskupom promaknut je 1908., a ustoličen je nadbiskupom Vrhbosne i mitropolita Herceg-Bosne u Sarajevu 1922. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri pokrenuo je katolički dnevnik Narod 1932. u kome je, kako piše Karamatić, otvoreno promicao hrvatsko, ali je velikosrpski beogradski režim 30. lipnja iste godine zabranio izlaženje tog dnevnog lista.

Hrvatski Tjednik Ivanu Evanđelistu Šariću posvećuje nevjerojatnih četiri stranica (podosta o njegovom novinarskom i književnom radu) i o susretu i prijateljevanju s dr. Antom Pavelićem, poglavnikom NDH-a i ustaških koljača koji su izdali hrvatski narod! Najprije treba istaknuti da je taj Šarić bio veliki ustaša; pozdravio je proglašenje NDH i ostao odani prijatelj Poglavniku do kraja života. On je i Vinko Nikolića (nakon uspostavljanja RH došao je u Zagreb i rehabilitiran) i napisali su za Pavelića “odu Poglavniku” za Božić 1941. Šarić je je iz Madrida poslao Paveliću pismo podrške u kojem je stajalo: “Legimitarnom poglavaru Nezavisne Države Hrvatske, kao nadbiskup hrvatski Bosne i Hercegovine, dižem svoj autorizirani glas proti klevetama i optužbama koje su gore spomenuti neprijatelji bacili proti osobe Vaše ekscelencije – za koju djelatnoast u korist katolicizma i svetih interesa Crkve, uzdižem se kao garant i branitelj u svako vrieme i pred bilo kime. Izjavljujem pred cielim svietom, da nikada Katolička Crkva nije bila toliko zaštićena i u svojim nastojanjima za širenje istine zagarantirana, kao u vrieme Vaše vladavinde.” Ustaša Ivan Evanđelista Šarić umro je u Maridu, 17. srpnja 1960. godine u 89. godini i pokopan u tuđini. To je i zaslužio!

Ovo je još jedan dokaz da proustaški Hrvatski tjednik iz Zadra uveličava USTAŠTVO=FAŠIZAM! Vidjet ćemo hoće li zadarski Općinski državni odvjetnik poduzeti zakonske mjere zbog širenja fašizma…

Armando Černjul
Autor/ica 9.10.2022. u 15:15