Privatna investicija preko 300 miliona eura iz Njemačke u vjetroenergiju u Glamoču i Bosanskom Grahovu

tačno.net
Autor/ica 2.9.2022. u 13:24

Privatna investicija preko 300 miliona eura iz Njemačke u vjetroenergiju u Glamoču i Bosanskom Grahovu

Dana 31.08.2022. potpisali su Ivan Vukadin, premijer Kantona 10, i Andreas Chollet, šef razvojnog projekta njemačke kompaniji wpd GmbH, memorandum u kojem su regulisani okvirni uslovi za izgradnju prva dva od ukupno četiri planirana vjetroparka. Za ova dva parka u opštinama Glamoč i Bosansko Grahovo predviđena su privatna sredstva od inicijalnih 300 miliona eura.

Ova dva vjetroparka su prvi dio planiranog sistema vjetroparkova “Livno – Glamoč – Bosansko Grahovo”. Uz još dva dodatna parka u opštini Livno, sistem vjetroparkova bi trebao pokrivati ukupan obim ulaganja od 1,5 milijardi eura i generirati preko 1000 MW snage.

Ovaj projekat predstavlja značajnu privatnu investiciju u obnovljive izvore energije i u region. Vjetroparkovi ne samo da bi trebalo da proizvode čistu energiju, već i da stvaraju radna mjesta u regionu. Ovdje postoji veliki potencijal za BiH. U ime Ambasade, ceremoniji potpisivanja prisustvovao je šef Odjela za privredu i privrednu saradnju Njemačke ambasade, dr. Daniel Stinsky i čestitao kantonu i kompaniji wpd na ambicioznom projektu. U svom pozdravnom govoru istakao je njemačku podršku BiH u izgradnji obnovljivih izvora energije i istakao važnost privatnih investicija, stoji u saopštenju Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.

tačno.net
Autor/ica 2.9.2022. u 13:24