Bh. blok ostaje opozicija na federalnom i državnom nivou

RSE
Autor/ica 5.2.2019. u 19:48

Bh. blok ostaje opozicija na federalnom i državnom nivou

Foto: Ivan Katavić/RFE/RL

Bh. blok ostaje opozicija na federalnom i državnom nivou, zaključeno je na današnjem sastanku lidera Bosanskohercegovačkog bloka – Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića.

Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka, članice Bh. bloka, danas su održale sastanak na kojem su razgovarale o tome da li će krenuti u pregovore o formiranju vlasti sa Strankom demokratske akcije (SDA), Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i Strankom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Donijeli smo odluku da ostajemo opozicija na federalnom i državnom nivou”, rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Predsjednik DF-a Željko Komšić je poručio kako je odluka donesena u ime očuvanja Bh. bloka.

“Bitno nam je da Bh. blok u ovom sastavu, ili u nekom širem, u narednom periodu zajedno nastupi na lokalnim i opštim izborima, ali naš stav je da smo opozicija”, istakao je Komšić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović naveo je da je Bh. blok danas donio odluku da na federalnom i državnom nivou “kaže ‘ne’ nacionalnim strankama”.

“Hoćemo da gradimo novu Bosnu i Hercegovinu i da kreiramo platformu koja će postati prihvatljiva svim njenim građanima koji nisu nacionalisti i koji misle da ova zemlja jedino može nastaviti ako je multietnična i uređena po evropskim standardima”, kazao je Kojović.

Dodao je da vjeruje da na narednim izborima Bh. blok može okupiti dovoljan broj ljudi “kako ne bi ponovo bili u dilemi oko pravljenja vlasti s nacionalistima”.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor/ica 5.2.2019. u 19:48