„Prije kritiziranja Haškog Tribunala, Čović bi trebao objasniti kako su pred Sudom BiH nestali dokazi u slučaju njegove krivične odgovornosti“

tačno.net
Autor/ica 5.12.2017. u 16:58

„Prije kritiziranja Haškog Tribunala, Čović bi trebao objasniti kako su pred Sudom BiH nestali dokazi u slučaju njegove krivične odgovornosti“

foto: HRT

Povodom izjava koje u zadnje vrijeme daje predsjedavajući Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda, Dragan Čović, rukovodstvo SDU BiH daje sljedeće saopštenje za javnost.

Prije nego je presude Tribunala kritizirao i nazvao zločinačkim gospodin Čović bi trebao da objasni domaćoj i svjetskoj javnosti kako se može desiti da se pred Sudom BiH u „mrskom“ Sarajevu dokazi u slučaju njegove krivične odgovornosti mogu izgubiti od arhive do sudnice.

Nakon presude Hercegovačkoj šestorki, politika koju u BiH u ime Hrvatskoga naroda vodi aktualni vrhovnik HDZ BIH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović dobila je i svoj sudski epilog pred Žalbenim vijećem Haškog Tribunala za bivšu Jugoslaviju. Nakon ove presude svima pa i gospodinu Čoviću bi nedvojbeno trebale biti jasne tri stvari:

Prvo, Hrvatski narod nije kriv za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat, već su za to odgovorni pojedinci iz rukovodstva tzv. HRHB i Republike Hrvatske.

Drugo, ravnopravnost bilo kojeg od tri naroda u BiH ne gradi se na temeljima pravosnažno presuđenih ratnih zločina i udruženog zločinačkog poduhvata, već na međusobnom razumijevanju i uvažavanju sva tri naroda i svih građana u BiH. Sviđalo se to nekome ili ne, okvir za to međusobno razumijevanje i uvažavanje je Dejtonski Ustav BiH.  

I treće, za razliku od Čovića kojem su se dokazi izgubili usput, general Praljak na čiju se žrtvu On poziva kao pravosnažno osuđeni ratni zločinac nije bio te sreće, ali je postupio mnogo hrabrije i časnije nego Čović koji na kukavički način njegovu individualnu odgovornost pripisuje cijelom Hrvatskom narodu.   

Što se tiče poziva gospodina Čovića svim logorašima koji su prošli kroz zatvorski sistem Armije RBIH da tuže državu BiH, rukovodstvo SDU BiH poziva sve Hrvate u BiH i dijaspori kao i sve građane BiH da tuže gospodina Čovića za korupciju, organizirani kriminal i provođenje politike nacionalne segregacije na bazi propalih velikodržavnih projekata koja je dovela do majorizacije i masovnog iseljavanja Bosanskih Hrvata.  Na kraju, gospodin Čović nema pravo da se ljuti na Haški Tribunal zato što je taj Sud konstatirao ono što je očito i što svi vodeći mediji u Evropi i svijetu danas ismijavaju, a to je činjenica da se 25-godišnja nacionalistička politika HDZ BIH pokazala potpunim promašajem.

Hrvatska politika u BiH se upravo radi Bosanskih Hrvata mora okrenuti ka zajedničkoj budućnosti i izgradnji države Bosne i Hercegovine i to u prvom redu kao pravne države, koja će hapsiti i osuditi lopove bez obzira na njihovu političku funkciju i nacionalnu pripadnost, jer tek sa rješavanjem pitanja kriminala i korupcije, svi narodi i građani u BiH mogu biti apsolutno ravnopravni.

Ured za odnose sa javnošću SDU BIH

tačno.net
Autor/ica 5.12.2017. u 16:58