Presuda za čelnike tzv. Herceg-Bosne 29. novembra

tačno.net
Autor/ica 6.10.2017. u 14:20

Presuda za čelnike tzv. Herceg-Bosne 29. novembra

Haški tribunal izreći će pravosnažnu presudu šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne u srijedu, 29. novembra.

U odluci koju potpisuje predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius navodi se da će pravosnažna presuda Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Berislavu Pušiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću biti izrečena 29. novembra.

Prvostepenom presudom sva šestorica su proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Prema presudi, krivi su za kampanju progona Muslimana iz osam opština u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni od proljeća 1993. do proljeća 1994. godine, koja je uključivala ubistva, silovanja, deportacije, nečovječno postupanje, protivpravno zatvaranje, nehumana djela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i vjerskih objekata, prinudni rad i protivpravno terorisanje civila, podsjeća BIRN-Justice Report.

Zlodjela su kvalifikovana kao zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede Ženevskih konvencija, a počinjena su u opštinama Mostar, Čapljina, Ljubuški, Prozor, Stolac, Vareš, Gornji Vakuf i Jablanica.

vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 6.10.2017. u 14:20