RIJEKA ODBILA FINANSIRATI VELIČANJE USTAŠTVA: Ustaška obilježja kojima se ponosite i koja ste rehabilitirali, simbol su najmračnijeg razdoblja u povijesti naše zemlje

tačno.net
Autor/ica 3.8.2019. u 13:15

RIJEKA ODBILA FINANSIRATI VELIČANJE USTAŠTVA: Ustaška obilježja kojima se ponosite i koja ste rehabilitirali, simbol su najmračnijeg razdoblja u povijesti naše zemlje

Vice Vukojević, Vladimir Šeks i Bože Vukušić u ime Počasnog bleiburškog voda (PBV) obratili su se riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu za financijsku pomoć oko pokrivanja povećanog troška središnje komemoracije u povodu 74. obljetnice bleiburške tragedije, a koja je održana 18. svibnja 2019. godine. I dobili su odbijenicu, ali i besplatan sat o povijesnim činjenicama.

– Pored uobičajenih troškova, ove godine smo bili suočeni sa znatno povećanim izdacima za pripremu komemoracije. Naime, na zahtjev austrijskih vlasti trebali smo dodatno urediti prostor na Bleiburškom polju za potrebe smještaja djelatnika austrijske hitne liječničke službe (Crveni križ), pripadnika austrijskog redarstva i sanitarnog čvora za hodočasnike.

Također na zahtjev austrijskih vlasti, bili smo obvezni angažirati dvostruko veći broj zaštitara i redara, kao i djelatnika Crvenog križa, napisali su Vukojević, Šeks i Vukušić. Obersnel im je i odgovorio:

»Grad Rijeka ne može udovoljiti vašem zahtjevu jer u proračunu nemamo predviđena sredstva za bleiburšku komemoraciju. Nismo nikada niti imali. Grad Rijeka je u okviru obilježavanja povijesnih datuma uključen u proslave Dana oslobođenja Rijeke i Dana antifašizma.

Porast troškova organizacije koji ste pretrpjeli rezultat je loše organizacije ovog skupa u prijašnjim godinama kada ste se bavili kvalitetnim upriličenjem nereda i sramotili Hrvatsku pred očima stranih medija i javnosti.

Vaše je skupove i tada, a i sada, nemoguće tolerirati i mislim da su austrijske vlasti bile strpljivije no što bi itko očekivao. Suštinski, i bez pretjeranih filozofiranja, želim vas podsjetiti da su u Drugom svjetskom ratu pobijedile antifašističke savezničke sile i da je na temeljima te pobjede stasala suvremena Europa u kojoj danas živimo.

Ustaška obilježja kojima se ponosite i koja ste rehabilitirali, simbol su najmračnijeg razdoblja u povijesti naše zemlje. Hrvatska je u Drugom svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani i razvijala se kao antifašistička zemlja, pojašnjava Obersnel i dodaje:

»Suvremenu i samostalnu Hrvatsku u kojoj živimo, vi neprekidno ponižavate i povezujete s kvislinškom tvorevinom NDH, tvrdeći da je želja za samostalnošću Hrvatske bila izražena još kroz Nezavisnu državu Hrvatsku. Nije! Kroz tu je državu bila izražena želja dijabolične skupine ljudi, koju su podupirale fašističke sile Osovine, za etnički čistom državom u kojoj se s tim ciljem provode rasni zakoni, porobljuju i ubijaju svi koji su različiti.

Simboliku te sramotne države promovirate na službenim stranicama vaše udruge, dok istovremeno, pritisnuti austrijskim vlastima pred javnošću i medijima cvilite i pozivate svoje problematične prijatelje da na Bleiburg ne donose ustaška obilježja.

Simbolički, i pred očima europske javnosti, baveći se vama, Austrija dovodi našu zemlju u red i ja se osobno sramim što se uopće nalazimo u takvoj situaciji. Grad Rijeka ne može financirati sramoćenje Hrvatske jer Rijeka voli Hrvatsku, zaključio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, piše Novi list.

Slobodna Bosna

tačno.net
Autor/ica 3.8.2019. u 13:15