Preminuo Radmilo Braca Andrić

tačno.net
Autor/ica 30.8.2017. u 09:30

Preminuo Radmilo Braca Andrić

Fotografije: Dnevni list

Jučer je u 92 godini života u Mostaru preminuo Radmilo Braca Andrić,  učesnik NOB, dugogodišnji predsjednik Skupštine opštine Mostar (gradonačelnik), poslanik u Skupštini SFRJ, Vijećnik u Gradskom vijeću Mostara, aktivni član SUABNORa, izviđač, antifašista, ČOVJEK…, zaljubljenik u Mostar i njegove najplemenitije tekovine.

Radmilo je bio jedan od najvećih gradonačelnika koje je iznjedrio Mostar. U periodu od 1969. do 1974. godine kada je obavljao dužnost gradonačelnika svrstao se u red onih koji su Mostar učinili Mostarom. S istim onim elanom kao i sedamdesetih prošlog vijeka neumorno je radio na obnovi Partizanskog spomenika i vraćanju suživota svom gradu.

U svojoj februarskoj poruci 2013. godine napisao je: “Ostaje nam vjerovati i nadati se da će naši potomci, mladi ljudi Mostara znati i uspjeti obnoviti sve mostove, privredu, zdravstveni i školski sistem, kulturne i sve druge objekte i aktivnostima ponovo uspostaviti  jedinstven grad multivjerske i multietničke tolerancije i solidarnosti, sloge, napretka i sreće“.

I pored svega što nam se događa, Braca je vjerovao da će njegova poruka doći do srca svih Mostarki i Mostaraca te da će se konačno stanje popraviti, a Mostaru vratiti onaj stari sjaj koji ga je nekad krasio.

Odlaskom Brace Andrića Mostar je izgubio i jednog od simbola otpora fašizmu.

Neka mu je vječna slava i hvala!

braca

braca

tačno.net
Autor/ica 30.8.2017. u 09:30