Preminula legendarna Milka Babović, jedan od TV simbola sarajevske olimpijade

H.H/Klix.ba
Autor/ica 26.12.2020. u 17:30

Preminula legendarna Milka Babović, jedan od TV simbola sarajevske olimpijade

Foto: Nejra Markicevic/Cropix

Bivša atletičarka i dugogodišnja sportska novinarka Milka Babović preminula je danas u Zagrebu u 93. godini života nakon što je posljednih sedmica vodila borbu s koronavirusom.

Zbog zdravstvenih tegoba hospitalizirana je prije dva i pol mjeseca, ali koronavirus je zakomplikovao situaciju i najvažniju životnu bitku ipak nije dobila.

Milka je rođena 27. novmebra 1928. u Skoplju. Školovala se u Sarajevu i Rumi, maturirala u Beogradu. U Zagrebu je živjela od 1948. Studirala je hemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. Na EP u Bernu, 1954., bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

U anketi Sportskih novosti triput je proglašavana najboljom hrvatskom sportašicom, dva puta jugoslavenskom.

Sportskim novinarstvom bavila se od 1949., gdje je na RTV-u Zagreb bila među osnivačima sportske redakcije te dugogodišnja urednica i komentatorica.

U tome je bila bila jednako uspješna, ako ne i uspješnija, nego kao sportašica.

Posebno je prepoznatljiva bila tokom televizijskih prijenosa umjetničkog klizanja, a među brojnim velikim takmičenjima koje je prenosila, pamti se da je na ZOI u Sarajevu 1984. bila zamjenica voditelja Press centra i ostala je upamćena kao jedan od TV simbola sarajevske olimpijade.

Tokom karijere kao komentator pratila je atletiku (6 EP), klizanje, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje.

klix.ba

H.H/Klix.ba
Autor/ica 26.12.2020. u 17:30