Dan bijelih traka u Sarajevu: Sjećanje na 3.176 ubijenih civila nesrpske nacionalnosti

tačno.net
Autor/ica 31.5.2021. u 14:42

Dan bijelih traka u Sarajevu: Sjećanje na 3.176 ubijenih civila nesrpske nacionalnosti

Foto: tacno.net

Na Ajfelovom mostu u Sarajevu danas je obilježen Dan bijelih traka, pod sloganom „za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje“, a s ciljem podrške roditeljima ubijene djece u Prijedoru ali i kao izraz solidarnosti sa svim žrtvama koje se suočavaju s opstrukcijama i negiranjem prava na sjećanje u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i regiona.

Kako su naveli iz inicijative „Jer me se tiče“, čitanjem imena ubijene djece Prijedora i dijeljenjem bijelih traka, aktivisti i aktivistkinje, okupljeni u inicijativu „Jer me se tiče“, odali su počast prijedorskim žrtvama i skrenuli su pažnju na činjenice da vladajuće strukture godinama uskraćuju pravo na sjećanje porodicama žrtava, ali i cjelokupnom bh. društvu.

Okupljanje u Sarajevu se organizuje simultano sa okupljanjem roditelja i rodbine ubijene djece u Prijedoru koji godinama od lokalnih vlasti u Prijedoru zahtijevaju izgradnju spomenika za ubijenu djecu.

Dan bijelih traka se obilježava od 2012. godine u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab Općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo Prijedora da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama dok su oni koji su se kretali gradom morali nositi bijele trake oko ruku.

U periodu od 1992. do 1995. iz Prijedora je protjerano 53.000 Bošnjaka i Hrvata, više od 30.000 ih je prošlo kroz logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je 102 djece.

tačno.net
Autor/ica 31.5.2021. u 14:42