Predizborne šarene laže

Vehid Jahić 
Autor/ica 2.9.2022. u 12:34

Izdvajamo

  • Pomenuli smo dio društvenih problema na koje nema pravih odgovora. Čak i da ima odgovora, nema rješavanja problema. Rješenja, a ne odgovori su suština problema. Vlastodršci s tim okolnostima vješto su manipulirali čak i prije zvaničnog početka izborne kampanje. Kakve će nam obmane u vezi sa pomenutim problemima nuditi tokom kampanje, vidjećemo. Birači trebaju imati na umu da nam trebaju rješenja, a ne manipulativni odgovori!

Povezani članci

Predizborne šarene laže

Foto: klix.ba        

Manipulativni odgovori, ili rješenja!?

Bakir Izetbegović je prije zvanične predizborne kampanje u predizborne svrhe je najavio da je SDA dala odgovore na mnoga, ili sva bitna pitanja. To se može shvatiti i kao poruka da je SDA spasila BiH. To je tvrdnja, građani to mogu, ili ne moraju prihvatiti kao korektnu predizbornu poruku.

Odgovori! Na koje izazove – ekonomske, političke, međunacionalne, u sferi ljudskih prava, u borbi protiv siromaštva, u euroatlantskim integracijama…

„Ekonomska BiH“? Po svim bitnim pitanjima država na evropskom dnu po većini parametara – rastu GDP-a, prosječnim platama i penzijama, razmjerama siromaštva stanovništva, brzini izgradnje putne infrastrukture, razvoju energetskih kapaciteta, kvalitetu obrazovanja, zdravstva i pravosuđa, poštivanju ljudskih prava, nepotizmu, obimu korupcije i kriminala u kojem učestvuju i mnogi funkcioneri vladajućih stranaka, netransparentnom i cesto kriminalnom utrošku budžeta… Odgovora na ova pitanja SDA nije dala i ne daje.

„Politička BiH“. Funkcionira po principima plemenske politike. Vođe i vrhovi stranaka odlučuju o svemu. Parlamentarci uglavnom glasaju. Čast izuzecima koji nemaju uvjeta da spriječe „plemensko“ funkcioniranja države i drugih nivoa vlasti. Parlamentarizma praktično nema. O svemu se pitaju i odlučuju plemenske vodje. Osim toga, plemenske vodje, čije stranke koaliciono apsolutno vladaju političkom scenom, u javnom prostoru se „dogovorno“ svađaju na način da zavađaju narode, a onda se svaki „svom narodu“ nameće kao zaštitnik. U tom smislu Dodik stalno prijeti izdvajanjem, Čović najavljuje nove administrativne aranžmane, Izetbegović na te prijetnje prebrojava i najavljuje sprečavanje pomenutih „najava“. Takvi procesi nisu karakteristika pravno-parlamentarne države. U ovom pasusu su praktično elaborirani i međunacionalni odnosi koje „guraju“ vlastodršci. Što je tako, odgovora nema.

„Bosna i Hercegovina i entiteti osigurat će najviši stupanj međunarodno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda… U BiH izravno će se primjenjivati prava i slobode izložene u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kao i u njezinim protokolima. Ovo će imati prioritet nad svim drugim zakonima“, regulisano je u preambuli Ustava BiH (Dejtonskom sporazumu). Osim toga, u Ustavu BiH ugrađeno je 15 konvencija i ugovora o ljudskim pravima. Da su vladajuće stranke provodile ovaj dio Ustava, ne bi bilo kršenja temeljnih ljudskih prava poput  slučajeva „Sejdić-Finci“, „Zornić“ i mnogo drugih. Nema odgovora od Izetbegovića – zašto se pomenute ustavne odredbe ne provode! Naprotiv, u BiH vladajuće nacionalističke stranke  – u mnogim segmentima, pogotovo pri zapošljavanju u javnim preduzećima – krše ljudska prava i „svojih“ nacionalnih pripadnika, koji nisu u njihovim strankama.

Siromaštvo! Vlastodršci nemaju odgovora, zašto je u BiH, skoro 50 posto građana u stanju općeg siromaštva. Nema odgovora, zašto penzioneri, koji su radili, imaju mirovine od oko 43 posto u odnosu na prosječne plate, a evropski kriteriji su 52 posto, dok parlamentarci – koji vrlo malo rade – imaju do sedam „prosjeka“, a u EU nigdje nema parlamenta gdje njegovi članovi imaju više od 2,5 posto „prosjeka.

Mladi, obrazovani i u najboljoj radnoj dobi, masovno napuštaju BiH. Većina tvrdi zbog političkog stanja. Zašto je takvo političko stanje, odgovora nema.

Zdravstvo i obrazovanje je u funkciji politike, a ne građana. Građane liječe i neki sa sumnjivim diplomama. Zašto – odgovora nema!

Put za eurointegracije „pregradile“ su vladajuće nacionalističke stranke. Zašto? Odgovora nema, iako je većini građana jasno da su kočnica vlastodršci.

Pomenuli smo dio društvenih problema na koje nema pravih odgovora. Čak i da ima odgovora, nema rješavanja problema. Rješenja, a ne odgovori su suština problema. Vlastodršci s tim okolnostima vješto su manipulirali čak i prije zvaničnog početka izborne kampanje. Kakve će nam obmane u vezi sa pomenutim problemima nuditi tokom kampanje, vidjećemo. Birači trebaju imati na umu da nam trebaju rješenja, a ne manipulativni odgovori!

Tagovi:
Vehid Jahić 
Autor/ica 2.9.2022. u 12:34