Predstavljanje autorice Senke Marić u programu “Jutro s autorom” drugog dana sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama”

tačno.net
Autor/ica 26.11.2019. u 14:57

Predstavljanje autorice Senke Marić u programu “Jutro s autorom” drugog dana sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama”

Ovo je i roman o ljubavi, ne nužno romantičnoj ili tjelesnoj i roman o ljudskosti, djelo koji ostavlja prostor za nadu da ovaj svijet još uvijek nismo učinili/e toliko pogrešnim mjestom da u njemu nema prostora da sretnemo one koji/e će biti podrška i utočište.

Drugi dan trećeg po redu sajma izdavača/nakladnika “Knjige u nišama” započeo je programom pod nazivom “Jutro s autorom”. S početkom u 10:30 sati u sajamskom salonu Bosanskog kuturnog centra prisutnima se predstavila bosanskohercegovačka autorica Senka Marić, dobitnica prestižne književne nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2018. godini u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Riječ je o romanu “Kintsugi tijela” objavljenom u izdanju izdavačke kuće Buybook u ediciji Nulta stvarnost. U razgovoru s Matijom Bošnjakom autorica se osvrnula na svoj dijelom autobiografski roman pisan u drugom licu jednine koji progovara o mukotrpnoj borbi s karcinomom i otkrivanju vlastitog tijela. Nazvan prema japanskoj umjetničkoj tehnici popravljanja polomljenih predmeta tečnim zlatom s ciljem isticanja nepravilnosti, roman je naišao na oduševljenje čitalačke publike u regionu zbog čega su u kratkom periodu objavljena dva izdanja. Senka Marić jedna je od osnivačica portala za književnost i kulturu strane.ba koji broji pet godina postojanja. Vremenom je ovaj portal postao prostor kako za već poznata imena iz književnosti, tako i platforma za mlade autore koji javnosti žele predstaviti svoj rad. Prema autoričinim riječima, ovaj portal nudi svojevrsni presjek paradigme i mjesto je na kojem javnost ima priliku čitati radove odličnih mladih umjetnika o kojima će u budućnosti zasigurno biti više govora.

U programu “Jutro s autorom” od 10:30 sati u sajamskom salonu Bosanskog kulturnog centra bit će predstavljeni još i autori Almir Bašović, Selvedin Avdić i Nenad Veličković. Sve razgovore vodit će književni kritičar i urednik Matija Bošnjak.

O romanu „Kintsugi tijela“ Senke Marić/Buybook, Sarajevo-Zagreb 2018.

O bolnom procesu postajanja ženom, ženskom tijelu, naslijeđu i iskustvu, o posljedicama pogrešnih izbora i doslovnoj borbi za život, Senka Marić, vrsna i nagrađivana pjesnikinja, napisala je izuzetan roman prvijenac zasnovan na vlastitom iskustvu borbe sa karcinomom.

„Kintsugi tijela“ iznova potvrđuju da jedino ima smisla pisati o onome što nas duboko dotiče, a majstorstvo u autoričinom pripovijedanju se ogleda i u činjenici da je izbjegla sve zamke koje vlastita reminiscencija na bolna iskustva može donijeti. U prvom redu to je izbjegavanje patetike. Pišući o onom duboko ličnom, a čineći to bez zadrške, spremna na potpuno ogoljavanje pred čitateljima/icama, Senka Marić napisala je roman u čijim fragmentima, a nekada i u cjelini, se može pronaći svako od nas, bez obzira na to kakve smo borbe vodili/e ili ih još uvijek vodimo.

Roman „Kintsugi tijela“ svojevrstan je vodič kroz autoričinu odluku da će sve što dođe „proći na nogama“ i priča je to o snazi žene, o pravu na ljubav, o tijelu koje ima prava na dodir i onda kad se mijenja i kad je ranjeno.

Iskustvo bolesti nam može promijeniti perspektivu, dati novu dioptriju kroz koju posmatramo život, ali nas ne može učiniti književnicima/ama. Za to je potreban talenat, vještina pripovijedanja, a za roman kakav je „Kintsugi tijela“ potrebno je podosta od ukupnog životnog iskustva. Slično misli i urednik knjige Faruk Šehić koji je povodom romana napisao: „Za prozu nije dovoljan samo talenat nego i ustrajnost, planski rad, disciplina. U romanu ‘Kintsugi tijela’ čiji naslov lagano otključava samu bit knjige pratimo glavni tok radnje ispresijecan flešbekovima koji nas vraćaju u djetinjstvo i oporo odrastanje heroine ove autobiografske knjige. Stil Senke Marić je poetičan i minimalističan, a pripovijedanje se ostvaruje realističkim prosedeom romana pisanog tijelom. Junakinja romana vodi privatni rat protiv bolesti, ali ovo nije knjiga samo o bolesti, nego je ovdje riječ o borbi za dostojanstvo, čulnost i eros. Nije dovoljno reći da je ovo zaista borben tekst, njegov užitak se krije i u poetskim opservacijama u kojima je potez hirurga ples kista po slikarskom platnu. Međutim, dovoljno je reći da je ‘Kintsugi tijela’ hrabra knjiga pisana vlastitim iskustvom koje nam nudi toliko potrebnu nadu u pobjedu života nad smrću.“

Osim što nam nudi nadu u pobjedu života nad smrću, kako je Šehić rekao, Senka Marić pišući o blizini smrti, napisala zapravo veliku pohvalu životu, njegovoj dragocjenosti i neponovljivosti, sa svim nesavršenostima koje nosi.

Ovo je i roman o ljubavi, ne nužno romantičnoj ili tjelesnoj i roman o ljudskosti, djelo koji ostavlja prostor za nadu da ovaj svijet još uvijek nismo učinili/e toliko pogrešnim mjestom da u njemu nema prostora da sretnemo one koji/e će biti podrška i utočište.

O autorici:

Senka Marić (rođena 1972. u Mostaru, BIH) spisateljica, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica. Objavila je zbirke poezije „Odavde do nigdje“, „To su samo riječi“ i „Do smrti naredne“. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013, prva nagrada Zija Dizdarević 2000. godine, te nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2018. godini s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba. „Kintsugi tijela“ njen je prvi roman.

tačno.net
Autor/ica 26.11.2019. u 14:57