Pozivi na odgovornost gradonačelnika Beograda zbog izjave o grafitima Ratku Mladiću

tačno.net
Autor/ica 25.7.2022. u 08:52

Pozivi na odgovornost gradonačelnika Beograda zbog izjave o grafitima Ratku Mladiću

Foto: Beta Photo/Milan Obradović

Pojedine nevladine organizacije (NVO) i političke stranke pozvale su na odgovornost gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića zbog njegove izjave o grafitima Ratka Mladića.

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) iz Beograda saopštio je da, kako se navodi, Šapić relativizira presude za genocid u Srebrenici.

“Pozivamo tužilaštvo da u najkraćem roku pokrene istragu protiv gradonačelnika Šapića zbog postojanja osnova sumnje da je svojim javnim istupima izvršio krivično delo rasne diskriminacije”, saopštio je Forum za bezbednost i demokratiju 24. jula.

Stranka Pokret slobodnih građana (PSG) pozvala je Aleksandra Šapića, funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), da hitno ukloni grafit sa likom Ratka Mladića, kao i druge grafite kojima se poziva na nacionalnu, versku ili rasnu mržnju.

“Beograd koji mi želimo je otvoren grad za sve ljude. Grad koji poštuje odluke sopstvene zemlje, ne provocira tugu i patnju, već podstiče na pomirenje”, naveo je 24. ula PSG.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Šapićev stav okarakterisala je kao sramotan.

„Presude haškog suda obavezujuće su za sve članice Ujedinjenih nacija, pa tako i za Srbiju. Njihovo negiranje je nedopustivo“, saopštio je Aleksandar Marton, portparol LSV-a.

Ta stranka ocenila je da ponašanje gradonačelnika Aleksandra Šapića u vezi sa grafitima Ratku Mladiću samo šteti ugledu Beograda i Srbije.

Sarajevo šalje Šapiću haške presude

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da je “iznenađena izjavom” novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je naveo da ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Kako je rekla Karić, “gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić trebao bi biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije”.

“On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce”, navela je Karić u objavi na Facebooku.

“Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti”, istakla je Karić, “Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo”.

“Ali imaju institucije koje jesu i znaju. Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici”, naglasila je Karić.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji je na godišnjicu postavljanja murala Ratku Mladiću u Beogradu pozvala gradonačelnika Šapića da naloži uklanjanje murala na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića, na šta je on odgovorio kako “ne zna da li je Mladić tokom rata počinio zločine, ali zna da je branio srpski narod”.

“Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i verovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju proterani sa svojih ognjišta. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam”, napisao je Šapić na Twitteru u odgovoru YIHR-u u Srbiji.

YIHR je u saopštenju od 22. jula još naveo da su već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Mural sa likom Ratka Mladića postavljen je 23. jula u Beogradu prošle godine, a rješenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra 2021. naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku.

S obzirom na to da nije bilo reakcije komunalnih službi, YIHR u Srbiji je u koordinaciji sa stambenom zajednicom najavila uklanjanje murala za 9. novembar 2021. i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar, a taj skup policija je zabranila, podsjeća YIHR u Srbiji.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992.-1995. godine.

RSE

tačno.net
Autor/ica 25.7.2022. u 08:52