Porezna uprava FBiH odblokirala račune BHRT-a

D.Be.
Autor/ica 6.4.2022. u 13:13

Porezna uprava FBiH odblokirala račune BHRT-a

Foto: N1

Porezna uprava Federacije BiH danas je odblokirala račune BHRT-a, potvrđeno je za Klix.ba.

Ova vijest obradovat će 870 uposlenika Radio-televizije Bosne i Hercegovine koji zbog teške situacije javnog servisa nisu dobili zarađene plate. Nažalost, ovdje za sada nije kraj svim finansijskim problemima BHRT-a odnosno radnicima.

“Računi su odblokirani. Radnici mogu očekivati normalizaciju rada i da će BHRT konačno s odblokiranim računima se polako vraćati u normalu do okončanja sudskih presuda s RTRS-om i konačnog prijedloga, prije svega Parlamenta BiH, oko naplate RTV takse jer ovo sada ne funkcionira. Ta sredstva nisu dovoljna za normalnu funkcioniranje BHRT-a, osim za isplatu plaća. Nama to nije jedini i primarni cilj jer mi građanima BiH moramo osigurati kvalitetan program i biti javni servis sa svim svojim produkcijskim kapacitetima. Nažalost samo za plaće to nije faktički rješenje. Rješenje je da imamo naplatu RTV taksu koja će omogućiti veći budžet BHRT-u, samim tim i za plaće i sve ostale produkcijske potrebe”, rekao je za Klix.ba Seid Masnica, urednik BHRT-a.

Federalna parlamentarnka Sanela Prašović-Gadžo je na Facebooku napisala da će danas održati sastanak s predstavnicima Sindikata BHRT.

“Deblokada računa je bio prvi korak. Međutim, sada je problem nedostatak novca jer je novac za plate radnika koji se nalazio na računima BHRT-a oduzela Porezna uprava FBiH. Svi zajedno se moramo potruditi da pronađemo adekvatno rješenje za stabilno funkcioniranje BHRT-a. U narednim danima ću predložiti konkretno rješenje za saniranje finansijskog stanja BHRT-a. Idemo dalje”, navela je Prašović-Gadžo koja je s kolegom Irfanom Čengićem inicirala Rezoluciji o finansiranju BHRT-a koja je usvojena u Parlamentu FBiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u ranije su poručili da neki nijemo posmatraju kako se BHRT već godinama i decenijama sistemski urušava od strane istih sila koje sistemski urušavaju i državu Bosnu i Hercegovinu.

Iz Upravnog odbora državnog javnog servisa naglasili su ranije da prema BHRT-u postoje višemilionska dugovanja koja se ne izmiruju uprkos pokrenutim tužbama još od 2008. godine.

klix.ba

D.Be.
Autor/ica 6.4.2022. u 13:13