Poginulo osam rudara u rudniku Sokobanja u Srbiji

RSE
Autor/ica 1.4.2022. u 09:58

Poginulo osam rudara u rudniku Sokobanja u Srbiji

Osam rudara je poginulo, a preko 20 povređeno kada se u rudniku mrkog uglja “Soko” kod Sokobanje na istoku Srbije obrušio deo jame, preneo je javni servis RTS.

Tu informaciju potvrdio je Direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović, koji je naveo da je više okolnih centara poslalo sve svoje ekipe kao pomoć, dok se deo povređenih prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac.

Do nesreće je došlo u pet sati ujutro 1. aprila.

Živadinović je za RTS naveo i da nema informacije koliko je još zarobljenih rudara.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić izjavio je za RTS da su četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, te da su i ekipe iz okolnih gradova uključene.

On je naveo da je u toj bolnici zbrinuto 18 povređenih rudara – 15 sa lakim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali da je i on van životne opasnosti.

“Svi pacijenti koji nisu hitni i operacije koje su planirane su otkazani, pacijenti su pušteni, mobilisali smo i ostala odeljenja u zgradi. U ovom trenutku mi nemamo problem sa kapacitetima”, rekao je Vidić.

On je naveo i da su u kontaktu sa upravom rudnika i da je 49 rudara bilo u smeni.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić izjavio je da su u toj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, oba sa povredama grudnog koša.

“Imamo najavu dolaska jedne veće gupe – između 20 i 30 povređenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo verovatno zbrinuti u Kliničkom centru”, rekao je Perišić za RTS.

Rudnik “Soko” je javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja.

RSE

RSE
Autor/ica 1.4.2022. u 09:58